Chiril Moțpan: Există o mare probabilitate ca pe 9 mai, agenții ruși să încerce să repete scenariul care a fost lansat în Ucraina în 2014
Fruntașul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, fost deputat, afirmă că există o mare probabilitate ca pe 9 mai, agenții ruși, reprezentați de comuniști și socialiști, să încerce să repete scenariul care a fost lansat în Ucraina în 2014, când forțele pro-ruse au ieșit cu panglici bicolore la mitinguri cerând crearea așa-numitei Novorossiya, informează OFICIAL.
El spune că pe 9 mai liderii forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova s-ar putea să-și dorească destabilizarea situației în Chișinău.
„Să nu uităm că pe teritoriul Transnistriei se află un contingent destul de mare al forțelor armate ale regimului separatist, dar și Grupul Operaiv al Trupelor Ruse, care pot sprijini tulburările inspirate de agenții ruși. De asemenea, este rezonabil să presupunem că recentele atacuri teroriste din Transnistria au urmărit scopul creșterii fluxului de refugiați din regiune, în care s-ar fi infiltrat lesne grupurile de recunoaștere și sabotaj ale Federației Ruse, staționate la o bază militară din Transnistria. Este pentru prima dată când, partidele pro-ruse nu au o majoritate în legislativ, iar o înfrângere în Ucraina le-ar slăbi influența în țara noastră. Deaceea, o încercare de a readuce Moldova în sfera de influență a Federației Ruse, ceea ce ar însemna pierderea suveranității și a independenței după modelul Belarusului, este posibilă”, spune Moțpan.
Fostul deputat afirmă că, astăzi, când „agenții ruși” aflați în instituții ale statului sunt în minoritate și când peste Republica Moldova planează nu doar o amenințare teoretică, ci una cât se poate de reală, oficialii de la Chișinău sunt obligați să acționeze rapid și radical.
„Regiunea transnistreană a Republicii Moldova trebuie recunoscută oficial drept teritoriu ocupat de Rusia, iar Parlamentul să se pronunțe corespunzător deciziei APCE.
Parlamentul ar trebui să ceară dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor de menținere a păcii ONU, a așa-numitelor „căști albastre”, ceea ce ar descuraja escaladarea conflictului militar pe teritoriul tării noastre.
Parlamentul ar trebui să ceară sprijin militar de la Ucraina în cazul unei operațiuni militare deschise împotriva Republicii Moldova. Lucru care ar preveni amenințările la adresa securității statului nostru.
Prin declanșarea unui război deschis pe scară largă în Ucraina, Federația Rusă a demonstrat că democrația și dreptul popoarelor la autodeterminare și propria alegere a vectorului politic extern, îi sunt absolut străine. Moscova consideră țările post-sovietice drept coloniile sale ale căror resurse vrea să le exploreze”, spune Moțpan.
Politicianul afirmă că fiecare om care dorește pace, care spune „niciodată nu repetăm”, nu poate participa pe 9 mai la acțiunile propagandistice rusești, alături de cei care vor scanda „dacă trebuie, repetăm”.
„Aceasta ar însemna susținerea indirectă a desfășurării unei alte așa-zisă „operațiune specială” a Federației Ruse, deja pe teritoriul nostru. Toată lumea este astăzi alături de Ucraina în lupta ei eroică împotriva răului. Va fi și alături de noi, dacă nu ne vom vinde demnitatea. Nu ne putem baza pe mila agresorului. Și nimeni nu-i atacă pe cei puternici și determinați să-și apere independența și dreptul la viață. Uniți suntem puternici”, a adăugat Chiril Moțpan.