Poliţist acuzat de tortură, condamnat la închisoare.
Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procuror împotriva sentinţei primei instanţe, prin care un poliţist acuzat de tortură a fost condamnat la o pedeapsă nonprivativă de libertate.
Astfel, la insistenţa procurorului, instanţa de apel a condamnat poliţistul la 4 ani închisoare, cu executare şi l-a privat de dreptul de a ocupa funcţii în organele de drept timp de 3 ani.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în august 2012, activînd în calitate de şef de sector în satul Pecişte al Inspectoratului de Poliţie Rezina, inculpatul l-a torturat pe un localnic. În concret, suspectîndu-l de agresarea unui consătean, poliţistul s-a deplasat în gospodăria victimei, unde, fără a-i solicita explicaţii, i-a aplicat multiple lovituri cu bastonul de cauciuc, l-a numit cu cuvinte necenzurate, înjostindu-i onoarea şi demnitatea. În continuare, locotenentul de poliţie a impus bărbatul să urce în automobil, fiind dus la domiciliul presupusului bărbat agresat, în faţa căruia l-a impus să-şi ceară iertare pentru o faptă pe care nu a comis-o. La refuzul acestuia, poliţistul a plecat, lăsîndu-l în drum rănit.
Potrivit procurorilor, în urma acţiunilor violente cu caracter de tortură, comise de către poliţist, victimei i-au fost provocate dureri şi suferinţe fizice şi psihice, însoţite de cauzarea vătămărilor corporale sub formă de „fractura coastelor, echimoze pe braţe, torace şi fese”.
Prin sentinţa Judecătoriei Rezina din 18 martie curent, poliţistul a fost condamnat la o pedeapsă nonprivativă de libertate, fiind eliberat din funcţie, la iniţiativa angajatorului. Procurorii nu au fost de acord cu această pedeapsă, pe care au considerat-o ca fiind prea blîndă şi au contestat-o cu apel. În acest răstimp, fostul poliţist a părăsit teritoriul ţării, verdictul Curţii de Apel fiind dictat în lipsa inculpatului, urmînd a fi perfectată procedura de anunţare a acestuia în căutare.
Decizia este cu drept de atac în modul stabilit de lege.
Maria Roşca