Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a Codului de procedură penală, care prevede instituirea unui mecanism ce va permite instrumentarea cauzelor în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la urmărirea penală, de la participarea la procesul de judecată și chiar a reușit să fugă din țară, transmite OFICIAL.
„Mai exact, dacă procurorul cunoaște locul aflării acestei persoane peste hotarele țării, se va adresa statului străin respectiv (comisie rogatorie) pentru a-i înainta acuzarea, cu respectarea tuturor garanțiilor prevăzute de legislație. Imediat după înaintarea acuzării, învinuitul va putea fi judecat, indiferent dacă se prezintă sau nu în instanță”, a explicat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit spuselor sale, aceste modificări sunt necesare, atât timp cât avem multe „personaje” în raport cu care există bănuieli rezonabile precum că au săvârşit infracţiuni, au fost implicate în furtul miliardului sau în alte scheme de corupție, dar care au reușit să părăsească țara. „Astfel, există cazuri când urmărirea penală nu poate fi finalizată, iar hoții nu pot fi trași la răspundere pentru ilegalitățile comise și se plimbă nestingheriți prin țări străine”, a menționat Ministrul.
„Totodată, pentru asigurarea principiului ”egalității armelor” și a dreptului la un proces echitabil, am propus instituirea unui mecanism care va permite reluarea judecării cauzei, dacă persoana condamnată definitiv în lipsa sa revine în țară și solicită acest lucru. Odată cu aplicarea acestor modificări, vom putea recurge și la alte mecanisme existente deja, cum ar fi confiscarea averilor nejustificate, recuperarea bunurilor infracționale și valorificarea lor”, a subliniat Sergiu Litvinenco.