Auditul realizat de Curtea de Conturi a dezvăluit vulnerabilități în gestionarea procesului de vaccinare

Auditul realizat de Curtea de Conturi a dezvăluit vulnerabilități în gestionarea procesului de vaccinare

Comisia de control al finanțelor publice a audiat raportul auditului performanței ”Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?”, prezentat de Curtea de Conturi, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, auditul a dezvăluit mai multe vulnerabilități în gestionarea procesului de vaccinare.

Printre acestea se numără preocuparea insuficientă a factorilor de decizie asupra modului de organizare a evidenței dozelor de vaccinuri anti-COVID-19.

Este constatată înregistrarea în Sistemul informațional automatizat ”Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID–19” (SIA RVC–19) a dozelor de vaccinuri cu termen de valabilitate expirat.

”Înregistrarea în sistemul informațional SIA-RVC-19 a dozelor de vaccinuri cu termen de valabilitate expirat denotă riscuri și creează suspiciuni privind folosirea acestora în 6 804 de cazuri”, se arată în raport.

De asemenea, este invocată  admiterea introducerii în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19 a informațiilor cu date calendaristice anterioare sau posterioare decât data vaccinării efective.

”Introducerea în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19 a peste 277 mii de informații despre vaccinare în alte perioade creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor emise de instituțiile implicate în proces”, punctează autorii raportului.

Totodată, se atestă deficiențe ale controalelor la toate etapele procesului de imunizare – recepționarea, înregistrarea, repartizarea, administrarea și raportarea, precum și managementul defectuos în cadrul autorităților implicate în proces.

O altă concluzie rezidă în lipsa reglementărilor aferente procesului de lichidare a vaccinurilor anti-COVID-19 în situațiile de deteriorare sau de expirare a termenului de valabilitate.

Curtea de Conturi a solicitat să fie informată în termen de 18 luni din data publicării Hotărârii sale, cu raportarea trimestrială despre măsurile întreprinse pentru executarea recomandărilor.

Potrivit reprezentaților instituțiilor vizate în raport, mai multe recomandări incluse în raportul Curții de Conturi au fost deja remediate în totalitate sau parțial.

Tatiana Cunețchi, președinta Comisiei de control al finanțelor publice, a subliniat că toate autoritățile responsabile au depus eforturi considerabile în lupta cu pandemia de COVID-19.

”Acum urmează să fie îmbunătățită gestionarea procesului de vaccinare a populației, cu asigurarea evidenței conforme a acestui proces – atât la nivel central, cât și la nivel local”, a subliniat Tatiana Cunețchi.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, gradul de vaccinare generală împotriva COVID-19 a populației Republicii Moldova este de 31%, iar ritmul de vaccinare s-a încetinit odată cu reducerea valului de îmbolnăviri.

Tot astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice a fost prezentat raportul auditului conformității asupra realizării măsurilor de motivare și susținere financiară a personalului implicat în prevenirea, depistarea și tratamentul infecției COVID-19 și a măsurilor de supraveghere și monitorizare a persoanelor aflate în carantină.

Share