„Piramida financiară” Swittips, documentată de către oamenii legii: Victimele erau convinse să investească sume de până la 1500 euro
Oamenii legii au documentat și oprit acțiunile unui grup infracțional, care promovau pe rețelele de socializare o aplicație de tip „cashback”, denumite „Swittips”, cu scopul colectării mijloacelor bănești în sume de la 80 euro până 1.500 euro, transmite OFICIAL.
Sub conducerea procurorilor PCCOCS, ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și ai Inspectoratului Național de Investigații au stabilit că grupul și-a început activitatea în anul 2020 – atât în Chișinău, cât și în alte localități din republică. Aceștia activau sub paravanul unei societăți cu răspundere limitată înregistrate formal, în vederea colectării mijloacelor financiare sub pretextul procurării licenței de reprezentanți ai unei platforme specifice ,,piramidei financiare.”
Ținta acestora erau persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, pe care le identificau pe rețelele de socializare. Acestea erau convinse de către organizator și membrii activi ai grupului să investească sume de bani cuprinse între 80 și 1500 euro, îndeosebi suma maximă, sub pretextul de obținere a venitului din acea aplicație de tip „cashback.” În realitate, însă, acele persoane selectate puteau avea un venit doar dacă racolau la rândul lor alte persoane, din a căror investiție beneficiau de aproximativ 12%.
Perchezițiile la care au fost supuși organizatorului grupului și un membru activ al acestuia au rezultat în ridicarea dispozitivelor în care erau descărcate aplicațiile în cauză și înscrisuri de ciornă, care urmează a fi examinate. Examinarea acestora urmează să fie coroborată cu alte date, după ce anterior au fost date în vileag etapele de racolare a persoanelor și transmiterea mijloacelor bănești.
Până la moment, au fost înregistrate mai multe plângeri pe activitatea membrilor grupului însă, multe persoane prejudiciate încă nu s-au adresat la autorități, fiind în necunoștință de cauză. În acest context, cei care au păgubit în urma activității ilegale a suspecților, se pot adresa la organul de urmărire penală, la numărul de telefon +37378721005.
Oamenii legii menționează că, în perioada documentării acțiunilor infracționale ale grupului, mai multe părți vătămate s-au adresat publicației „Ziarului de Gardă” cu privire la schema investigat. De asemenea, se precizează faptul că, pe parcursul investigației, potrivit legii, părțile figurante se prevalează de prezumția nevinovăției, iar potențialele victime sunt invitate să facă declarații și să vină cu probe contrarii.