Tineri din 37 de școli profesionale și colegii vor face parte din Consiliului Național al Elevilor

Tineri din 37 de școli profesionale și colegii vor face parte din Consiliului Național al Elevilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE) din colegii și școli profesionale are o nouă componență. O comisie specială a desemnat 37 de elevi care vor deține mandatul de consilier pe parcursul anului de studii 2015-2016.

La concursul național desfășurat de Ministerul Educației, cu sprijinul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, au participat 55 de candidați. În procesul de selectare a membrilor CNE, comisia s-a bazat pe mai multe criterii, inclusiv asigurarea echilibrului de gen, reprezentativitate regională, experiență de participare. Totodată, a fost analizat angajamentul personal argumentat și realist de a contribui la activitatea consiliului și respectarea de către elevii candidați a cerințelor stipulate în Regulamentul de constituire și funcționare a CNE ÎP, aprobat de Ministerul Educației.

Consiliul Național al Elevilor din învățămîntul profesional secundar și postsecundar a fost creat de Ministerul Educației la începutul anului trecut de studii. Consiliul reprezintă o platformă prin care elevii pot participa la luarea deciziilor referitor la toate aspectele vieții școlare, precum și un mecanism prin care conducerea ministerului consultă opinia lor în elaborarea politicilor educaționale.

Membrii CNE sînt aleşi pentru un an şcolar şi doar pentru un singur mandat. Aceștia se convoacă trimestrial, în timpul vacanţelor, pentru a discuta cu angajaţii şi conducerea Ministerului Educației, precum și cu reprezentanți ai altor structuri de stat problemele care îi preocupă, în special cele ce țin de calitatea educației.

 

Mihaela Rotari

Share