Academicianul Pasat solicită Parlamentului reacție la un interviu cu Voronin

Academicianul Pasat solicită Parlamentului reacție la un interviu cu Voronin

Istoricul și academicianul Valeriu Pasat, cercetător al represiunilor regimului sovietic, solicită Parlamentului să se autosesizeze în legătură cu declarațiile antiistorice ale fostului președinte comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin, făcute în cadrul unui interviu publicat de Jurnal.md la 31 ianuarie curent. În acel interviu, Voronin spunea că nimeni nu a murit în urma deportărilor staliniste și că Lenin a salvat biserica ortodoxă.

Potrivit lui Pasat, Voronin a devenit primul șef de stat care calcă în picioare dramele istorice ale poporului său. În opinia academicianului, liderul PCRM nu e nici măcar un comunist adevărat.

„Câtă lipsă de demnitate poți să ai, pentru a spune că nimeni nu a suferit de la deportări, ca și cum zecile de mii de moldoveni, printre care și copii, trimiși la chinuri în Siberia în anii 1940-1951, ar fi fost duși la Miami, la odihnă? (…) Cum poți să conduci un partid comunist și să nu știi despre congresul al XXII-lea al PCUS, din octombrie 1961, la care au fost condamnați organizatorii deportărilor a milioane de oameni din tot spațiul sovietic? Voronin nu vrea să-și amintească nici despre 14 noiembrie 1989, când Sovietul Suprem al URSS a adoptat o decizie privind reabilitarea victimelor represiunilor comuniste din anii 1920-1950”, se arată în adresarea lui Pasat către Parlament.

„Am fost invitat la Strasbourg pentru a vorbi despre tragedia neamului meu”

În cadrul aceluiași interviu, Voronin spunea că Valeriu Pasat, care a deținut și funcțiile de ministru al Apărării și director al SIS, nu merita să devină academician, fiindcă a scris doar o carte, folosind lista deportaților din arhiva Securității, obținută în anii 1999-2001, când conducea această instituție. Drept răspuns, istoricul precizează că a cercetat deportările din Basarabia încă din anul 1989, când a plecat la Moscova pentru a-și scrie teza de doctor habilitat la această temă. Iar prima carte despre deportări i-a apărut în 1993, fiind editată de Academia de Științe a Rusiei.

„Două dintre cărțile mele, consacrate deportărilor și terorii regimului comunist al URSS, le-am scris în închisoare, timp de 858 de zile și nopți, fiind deținut al regimului comunist al lui Voronin. Iar în 2008, după ce am fost eliberat, am fost invitat la Strasbourg de către președintele Consiliului Europei pentru a vorbi în fața APCE, în calitate de istoric și deținut politic, despre tragedia neamului meu. În asemenea circumstanțe, am impresia că astăzi Voronin îndreptățește crimele partidului comunist, pe care l-a condus și cu care s-a aflat la guvernare”, subliniază Valeriu Pasat.

„Am trecut prin toate localitățile unde au fost deportați moldoveni și am filmat sute de morminte”

Totodată, academicianul consideră că președintele PCRM cunoaște adevărul istoric, dar minte cu bună știință, cu scopul de a-și manipula în continuare electoratul și de a șterge petele de sânge de pe mâinile comuniștilor.

„Timp de peste 30 de ani, am trecut prin toate localitățile din Siberia, Polul Nord și Kazahstan, unde au fost deportați moldoveni și am filmat sute de morminte ale semenilor noștri. De-ar fi văzut Voronin în ce condiții trăiau acolo copiii și mamele lor, care nici nu aveau cu ce-i hrăni, ar da dovadă măcar de o rușine elementară. Sau de frică de Dumnezeu, dacă se numește creștin. Pentru că de fapt el minte intenționat, știind prea bine că deportările ne-au distrus intelectualitatea și că regimul sovietic a încercat să submineze și credința în Dumnezeu, închizând bisericile și persecutând creștinii, după cum arată miile de documente pe care le-am publicat în alte cinci cărți ale mele. E păcat și inadmisibil să speculeze pe acest segment, cu scopul de a-și câștiga alegători și e o prostie să infirme că nu au murit oameni în urma represiunilor staliniste”, menționează cercetătorul.

„Solicit Parlamentului să ia o atitudine fermă”

Valeriu Pasat se arată mirat de faptul că autoritățile R. Moldova nu au dat deocamdată o apreciere politică „aberațiilor nemaipomenite” ale lui Vladimir Voronin din interviul publicat recent de Jurnal.md.

„Solicit Parlamentului și autorităților abilitate ale R. Moldova să ia o atitudine fermă și univocă în legătură cu încercările de înjosire a istoriei noastre și batjocura față de suferința prin care au trecut buneii și străbuneii noștri”, punctează istoricul.

Menționăm că, în anii 2005-2006, Valeriu Pasat a fost cercetat penal și a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 53 mln de dolari, prin vânzarea ilicită către SUA a 21 de avioane MiG-29, pe când era ministru al Apărării. Însă în 2009, el a fost eliberat, fiind declarat nevinovat. Ulterior, Procuratura Generală și-a cerut scuze pentru tragerea sa ilegală la răspundere, Pasat fiind recunoscut drept victimă într-un dosar politic.

www.jurnal.md

Share