Ce fumează adolescenții moldoveni și de ce sunt periculoase țigările electronice de unică folosință

Ce fumează adolescenții moldoveni și de ce sunt periculoase țigările electronice de unică folosință

În Moldova, țigările electronice de unică folosință devin din ce în ce mai populare. Apariția lor pe piață a avut loc în urma importurilor clandestine și a vânzărilor neautorizate. Potrivit retailerilor, pe piață există aproximativ 40 de tipuri de țigări electronice de unică folosință. Acestea sunt ușor de cumpărat online, pe Instagram, Telegram și alte rețele sociale, unde vârsta clientului nu este verificată. Din cauza prețului scăzut și a numărul mare de arome, țigările electronice de unică folosință au atras o armată de entuziaști ai vape-ingului, printre care în mare parte sunt elevi și adolescenți, informează Infotag, transmite OFICIAL.

În prezent, fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri, cauzând probleme grave de sănătate. Prin urmare, autoritățile de sănătatedin țări precum Marea Britanie, SUA, Japonia, Grecia au adoptat conceptul de reducere a riscurilor, propunându-le fumătorilor adulți alternative fără fum probate științific, cum ar fi țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului.

Dispozitivele fără fum pot reduce riscurile cauzate de fumat, dar cu o condiție: să fie autorizate. De exemplu, în Regatul Unit, există un registru național al țigărilor electronice. Astfel, fumătorii pot verifica cine sunt producătorii autorizați să vândă dispozitive fără fum. În SUA, producătorii depun o solicitare pentru ca să fie autorizați să comercializeze un anumit dispozitiv. În acest fel, autoritățile asigură calitatea și siguranța produselor.

Spre deosebire de dispozitivele cu nicotină care sunt certificate, țigările electronice de unică folosință, cum ar fi JOMOTECH, HQD și altele, sunt dispozitive analogice ieftine. Acestea nu sunt testate prin niciun studiu. Din acest motiv, ele nu sunt autorizatenici în Moldova, nici în majoritatea țărilor europene și statelor membre ale CSI.

Medicii trag un semnal de alarmă, deoarece fumatul excesiv (care este de fapt vaping, deoarece persoana inhalează vapori din dispozitive de unică folosință, care conțin un lichid cu o componență dubioasă) poate duce la intoxicații puternice, însoțite de greață, vomă și migrene.

Comentând situația, deputatul Radu Marian a declarat că, deocamdată, nu cunoaște ce reprezintă țigările electronice de unică folosință.

„La vânzarea țigărilor electronice se vorbește mult despre aroma lor, etc., dar trebuie să înțelegem că acest fapt este foarte dăunător pentru sănătate. Din păcate, acest lucru atrage atenția adolescenților. În Chișinău au existat cazuri când țigările electronice au fost vândute în apropierea școlii. În ceea ce privește țigările electronice de unică folosință, recunosc, nu știu încă ce sunt”, a spus deputatul.

Deputatul a adăugat că monitorizarea vânzărilor online ale acestor dispozitive nu este ușoară, la fel ca și combaterea publicității pe rețelele sociale. Autoritățile speră la ajutorul cetățenilor în această problemă. „Promovarea acestor produse pe Instagram sau pe o altă rețea socială este o încălcare a legii, dar de multe ori principala problemă în astfel de cazuri este incapacitatea de a identifica autorii”.

La rândul său, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a declarat că numărul importatorilor care au depus cereri pentru a putea comercializa țigări electronice nu este atât de mare.

„În general, rar sunt depuse cereri de certificare a dispozitivelor de unică folosință, cel mai des fiind vorba de cele reutilizabile, cu un flacon de reumplere. Cu toate acestea, procedura de certificare este aceeași pentru toate produsele (atât de unică folosință, cât și reutilizabile). Importatorii trebuie să indice compoziția completă a lichidului, cantitatea de nicotină, gudron, ce set de excipienți este inclus. Toate datele trebuie să fie anexate la produs”, a adăugat Șalaru.

Principalele cerințe pentru certificare prevăd un conținut de nicotină care nu poate fi mai mare de 20 de miligrame, iar ambalajul trebuie să includă avertismente privind pericolele utilizării produselor date.

Sursa: http://www.infotag.md/populis-ru/296983/

Share