Ministerul Economiei a prezentat strategia de dezvoltare a ecosistemelor startup-urilor în cadrul Forumului EU4Digital Startup-uri și inovare
Progresele și prioritățile Republicii Moldova în dezvoltarea ecosistemelor startup-urilor prin soluții inovatoare au fost prezentate în cadrul Forumului EU4Digital pentru Startup-uri și Inovare. Evenimentul are drept scop întrunirea experţilor de nivel înalt din domeniul inovației TIC și al dezvoltării ecosistemului startup-urilor din regiunea Parteneriatului Estic pentru a împărtăși progresele, provocările și a discuta despre viitoarele cooperări în domeniu. Totodată, în cadrul Forumului a fost lansată oficial Platforma Ecosistemului de Startup-uri din Parteneriatul Estic, care deja reunește peste 2200 de startup-uri și peste 135 de corporații.
Ministerul Economiei a fost reprezentat de Andrei Cușcă, șeful direcţiei Politici în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Economiei Digitale, care a prezentat acțiunile întreprinse de instituțiile publice, sectorul asociativ și partenerii de dezvoltare în vederea dezvoltării ecosistemului TIC în țară. De asemenea, au fost enunțate progresele înregistrate în acest sens, și recomandări de aprofundare a cooperării în acest domeniu cu țările UE și ale Parteneriatului Estic.
Printre pașii cheie întreprinși de către Guvernul Republicii Moldova putem menționa adoptarea Strategiei pentru dezvoltarea industriei IT și a ecosistemului pentru inovarea digitală pentru anii 2018-2023. Strategia reprezintă un document de planificare strategică care stabilește obiectivele și prioritățile de creștere și diversificarea industriei IT. Documentul prevede dezvoltarea unei industrii IT competitive, încurajarea start-up-urilor și concentrarea pe inovația digitala în toate sectoarele economiei.
Unul din elementele cheie al strategiei este dezvoltarea „Moldova IT Park”, care dispune de peste 950 de companii rezidente, cu peste 14.500 de angajați și un venit din vânzări estimat la peste 270 de milioane de euro pentru anul 2021.
Programul EU4Digital este un program regional de trei ani (2019-2022) al Uniunii Europene, care are drept scopextinderea beneficiilor Pieței Unice Digitale a Uniunii Europene spre statele Parteneriatului Estic.