Victor Osipov se va întâlni mâine cu omologul său rus Dmitrii Rogozin

Victor Osipov se va întâlni mâine cu omologul său rus Dmitrii Rogozin

Vicepremierul Republicii Moldova Victor Osipov şi omologul său rus Dmitrii Rogozin, se vor întâlni miercuri la Moscova pentru a discuta o serie de probleme existente în relatiile dintre Rusia si Republica Moldova, informeaza cotidianul rus Kommersant.

Întrucât cei doi vicepremieri sunt însarcinati în guvernele lor cu coordonarea problemelor legate de reglementarea transnistreana, aceasta problematica se va afla în centrul discutiilor, precizeaza sursa citata.

Întâlnirea Rogozin-Osipov intervine în contextul în care regiunea transnistreana se confrunta cu o grava criza economica si pe fondul informatiilor despre o posibila agravare a situatiei în jurul Transnistriei.

Kommersant mai scrie ca procesul de reglementare transnistreana este de mai mult timp în impas, negocierile în formatul 5+2 (Chisinau, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE si SUA) fiind întrerupte din iunie 2014, în timp ce situatia economica din regiune este una foarte dificila. Salariile ‘bugetarilor’ au fost reduse cu 30%, schimburile comerciale au scazut în luna mai cu 34%, exportul cu 15%, iar importul cu peste 40%. Aceasta situatie este legata de criza ucraineana si de decizia Kievului de a interzice trecerea produselor accizabile prin punctele de trecere de pe segmentul transnistrean al granitei moldo-ucrainene, aceste fluxuri fiind transferate de catre Ucraina catre cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei controlate de autoritatile de la Chisinau, adauga cotidianul rus.

Dmitri Rogozin, ca reprezentant al Kremlinului în problema transnistreana, a declarat în repetate rânduri ca Rusia nu va abandona Transnistria si va continua sa ajute aceasta regiune, iar în cadrul întâlnirii de miercuri cu vicepremierul moldovean va avea posibilitatea sa discute toate problemele social-economice existente în stânga Nistrului. ‘Toate problemele vor fi discutate”, a declarat pentru Kommersant o sursa apropiata vicepremierului Dmitri Rogozin. Printre ‘toate (aceste) probleme’, una va fi cea legata de accesul în Transnistria a militarilor rusi din contingentul rus de mentinere a pacii ce stationeaza în regiune, noteaza Kommersant. Ziarul aminteste în context ca parlamentul ucrainean (Rada Suprema) a denuntat la 21 mai acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de catre trupele ruse stationate în regiunea transnistreana, iar în urma acestei decizii militarii rusi au o singura posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria – prin Chisinau. Dar si autoritatile moldovene au înasprit regulile de intrare pentru militarii rusi, în ultima perioada fiind înregistrate mai multe cazuri când membri ai contingentului rus din Transnistria au fost opriti sa intre în Republica Moldova, o practica pe care Moscova a calificat-o drept ‘inadmisibila’.

În ceea ce priveste reluarea sedintelor Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare comercial-economica, comisie care nu s-a mai reunit din noiembrie 2013, Kommersant scrie ca aceasta posibilitate nu exista deocamdata, în conditiile în care premierul Chiril Gaburici si-a prezentat la 12 iunie demisia, iar membrii guvernului demisionar, inclusiv Victor Osipov, asigura interimatul functiilor pâna la învestirea unui nou executiv.

AGERPRES

Share