Bolea: Concluziile experților Comisiei de la Veneția sunt că: guvernarea a vrut un procuror de buzunar
Deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea a declarat că, săptămâna trecută, Comisia de la Veneția a dat un aviz asupra modificărilor care au fost operate în această vară la Legea Procuraturii. Potrivit lui, experții Comisiei de la Veneția au avizat acest proiect și din păcate pentru partidul de guvernare acest proiect a fost avizat negativ, informează OFICIAL.
„Concluziile la care au ajuns și experții Comisiei de la Veneția, cum și era de așteptat, sunt că: aceste modificări la Legea Procuraturii, pe care le-a operat guvernarea de astăzi, au avut doar un singur scop: să-și instaureze un procuror general de buzunar și să subordoneze politicului această instituție importantă din țara noastră. Și cetățenii, și noi avem un gust amar după ce au fost adoptate aceste modificări la Legea Procuraturii și ceea ce a urmat după aceasta arată un singur fapt – că guvernarea de astăzi instituie un regim totalitar în țara noastră, unde cetățenii nu pot fi în siguranță, deoarece văzând ceea ce a făcut guvernarea de astăzi cu procurorul general, probabil fiecare cetățean de la noi din țară se simte în nesiguranță”, a declarat Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
El a mai spus că, în aceeași situație ca și Procurorul General poate să se pomenească fiecare cetățean de la noi din țară – când justiția este una televizată, când nu se respectă prezumția de nevinovăție, când cetățeanului nu i se dă posibilitatea de a se apăra în instanță și de a se dovedi nevinovăția sa.
Totodată, deputatul a enumerat și câteva dintre concluziile Comisiei de la Veneția:
„Comisia de la Veneția a criticat prin prisma statului de drept și prin prisma legalității oferite prin lege CSP puterii nelimitate de a defini condiții materiale în care procurorul general poate fi eliberat din funcție.
A doua concluzie la care a ajuns Comisia de la Veneția este că legea adoptată nu face distincție dintre evaluarea și răspunderea disciplinară a Procurorului General.
Altă concluzie este că, raportul comisiei de evaluare trebuie să fie clar, cu titlu de recomandare și comisia de evaluare trebuie să includă în componența sa procurori, nu persoane din afara procuraturii.
A patra concluzie – indiferent de motive, suspendarea automată din funcție a procurorului general este inadmisibilă”.
Vasile Bolea a menționat că, prin aceste concluzii, Comisia de la Veneția face praf acea lege care a fost adoptată în vara acestui an. „Ceea ce se întâmplă astăzi este un dezmăț, aplicarea dublelor standarde și nesiguranța în ziua de mâine”, a precizat el.
Cristina Jicol