Perioada de delegare a reprezentanților SFS, IF și IGP în cadrul Grupului de lucru interinstituțional constituit de CEC a luat sfârșit
Astăzi a avut loc ultima ședință a grupului de lucru interinstituțional, care a avut drept scop să impulsioneze mecanismele de supraveghere și control al finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie curent, transmite CURENTUL.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a menționat că, crearea unui astfel de grup este o premieră pentru procesul electoral din Republica Moldova. Eforturile acestuia au rezultat prin aplicarea a mai mult de 30 de sancțiuni diverse atât sub formă de atenționare, avertisment, anularea înregistrării pentru doi concurenți electorali dar și lipsirea de alocații de la bugetul de stat a patru partide politice. Toate sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor legale ce țin de asigurarea transparenței și corectitudinii finanțării campaniei electorale.
Totodată, oficialul regretă atitudinea și ignoranța cu care au reacționat unii concurenți electorali, dar și agenți economici, la solicitările CEC de a prezenta informații adiționale vizavi de finanțarea campaniei electorale, fapt care a extins în timp procesul de control. Separat, a subliniat faptul că au fost atestate cazuri în care donatorii declarați au explicat organelor de drept că nu au făcut donații, iar practic fiecare al cincilea donator al concurentului electoral Partidul Politic “Șor”, în ultimii doi ani de zile a raportat oficial venituri mai mici decât suma efectiv donată. Aceste situații trezesc îngrijorarea autorității și vor fi expediate materialele corespunzătoare în adresa Serviciului Fiscal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, cât și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru verificările de rigoare și eventual analizei oportunității suspendării plății ajutoarelor materiale și sociale acordate de stat. Pe această cale, Comisia face apel către cetățeni să fie atenți la documentele semnate, să evite donațiile fictive și să confirme, prin semnătură, exclusiv donațiile reale făcute cu bună credință concurenților electorali sau partidelor politice.
Deși grupul lucru interinstituțional pentru supravegherea și controlul finanțării partidelor politice și-a încheiat activitatea permanentă în cadrul Comisiei Electorale Centrale, colaborarea dintre instituțiile responsabile de verificare și control va continua, pentru a finaliza toate investigațiile începute. Membrii grupului, antrenați în această activitate, au apreciat că această activitate-pilot este o mică experiență, dar și un punct esențial de pornire în colaborarea dintre instituțiile statului orientată spre efectuarea unui control mai riguros al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.
Comisia Electorală Centrală va analiza toate reușitele și provocările activității acestui grup de lucru și va aplica recomandările parvenite pentru a pune baza caracterului permanent de supraveghere și control a activității financiare a concurenților electorali în cadrul scrutinelor următoare dar și a partidelor politice în afara perioadelor electorale.