Lilia Palii: Ministerul Economiei este un promotor al conceptului de economie ecologică

Lilia Palii: Ministerul Economiei este un promotor al conceptului de economie ecologică

Impulsionarea cooperării dintre Republica Moldova și Comisia Economică pentru Europa a ONU (UNECE) în domeniul energiei durabile, economiei verzi, comerțului, achizițiilor publice, au fost principalele subiecte abordate la întrevederea din 17 iunie a Secretarului de Stat al Ministerului Economiei, Lilia Palii, cu, Secretarul executiv UNECE, Christian Friis Bach.

În cadrul întrevederii, Lilia Palii și-a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării cu UNECE pe domeniile de competenţă ale Ministerului Economiei, trecând în revistă principalele proiecte derulate în parteneriat cu această organizație. Astfel, Secretarul de Stat a evidențiat proiectul care a elaborat un set de recomandări privind promovarea principiilor economiei verzi în sectorul IMM-urilor ”Înverzirea IMM-urilor” (SMEs Greening”). De asemenea, a menționat proiectul „Achiziții Publice durabile” implementat de Agenția Achiziții Publice, „Programul de producție și utilizare eficientă a resurselor curate” (RECP), proiectul „Instrumentele economice pentru creșterea ecologică în țările Parteneriatului Estic” dedicat punerii în aplicare a instrumentelor economice legate de producție (impozite pe produse, taxe de mediu etc).

În context, Lilia Palii a afirmat că Ministerul Economiei este un promotor al conceptului de economie ecologică, fiind implicat activ în programul UE „Ecologizarea economiei în vecinătatea estică”, finanțat de Comisia Europeană și susținută de 4 organizații partenere UNECE, OECD, UNEP și UNIDO.

Mai mult, Moldova participă activ la activitățile organizate sub auspiciul UNECE, reprezentând diverse sectoare ale Guvernului. În 2014, doi candidați din partea RM au fost aleși în structurile UNECE – viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, în calitate de vice-președinte al Comisiei pentru comerț și standarde și viceministrul Valeriu Triboi, în calitate de vice-președinte al Biroului de experți al UNECE în domeniul parteneriatului public-privat.

La rândul său, Secretarul executiv al UNECE a apreciat deschiderea părții moldovenești de a dezvolta proiecte comune, reconfirmând disponibilitatea UNECE de a dezvolta în continuare un parteneriat durabil cu țara noastră. În cursul acestui an, părțile au convenit să identifice domeniile în care organizația poate pune la dispoziție expertiză și proiecte concrete.

În final, Lilia Palii a subliniat angajamentul de a consolida în continuare cooperarea cu UNECE și de a dezvolta proiecte comune în vederea realizării priorităților de dezvoltare a țării.

Notă: Începând cu luna iunie 2015, UNECE derulează în Republica Moldova proiecte precum Studiul privind reglementarea și barierele procedurale în calea comerțului din Republica Moldova, inițiat la cererea Guvernului (Consiliul Economic al Prim-ministrului) din septembrie 2014; componenta privind facilitarea comerțului, elaborată din bugetul regular al UNECE; în proces de identificare a fondurilor pentru desfășurarea celor trei părți rămase ale Studiului. De asemenea, UNECE acordă asistență în domeniul parteneriatelor public-private, intenționând să organizeze în perioada octombrie-noiembrie 2015, la Chișinău, o sesiune a Comitetului consultativ pe Business în domeniul PPP al UNECE.

 

Mihaela Rotari

Share