Premieră pentru Republica Moldova! 300 de vârstnici au fost instruiți să utilizeze online serviciile CNAS
Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a trecut dincolo de serviciile pe care le prestează în mod tradițional, instruind vârstnicii din Republica Moldova cum să utilizeze online, direct de pe telefonul mobil, serviciile publice prestate de instituție. Instruirile au fost organizate în cadrul unei inițiative pilot a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și CNAS, ca parte a proiectului Abilitățile digitale conectează generații, transmite OFICIAL.
Potrivit unui comunicat, în total, pe parcursul anului 2021 au fost organizate instruiri în 15 localități din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca, Leova, Orhei și Strășeni, la care au participat 300 de femei și bărbați în vârstă. Printre aceștia este și Ecaterina Silacov din satul Donici, raionul Orhei.
În fiecare localitate, ședințele au fost desfășurate de către doi angajați din cadrul Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale ale raioanelor respective. Funcționarii publici i-au ajutat pe vârstnici să acceseze contul personal de pe site-ul www.cnas.gov.md și să se familiarizeze cu informații și servicii precum:
● mărimea salariului și contribuțiilor de asigurări sociale achitate de către angajatori la bugetul asigurărilor sociale de stat;
● depunerea online a cererii de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă;
● utilizarea calculatorului vârstei de pensionare;
● programarea online la serviciile prestate de către CTAS, astfel ca să evite deplasări în plus, în special pe timp de pandemie etc.
Inițiativa face parte din proiectul „Abilitățile digitale conectează generații”, un amplu program inițiat de UNFPA în timpul pandemiei de COVID-19 cu scopul de a alfabetiza digital persoanele vârstnice prin implicarea tinerilor și cu scopul de a-i ajuta să depășească izolarea socială.
Doina Buruiană