Cei mai ingenioși elevi din Moldova au fost premiați în cadrul concursului „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, inițiat de AEE

Cei mai ingenioși elevi din Moldova au fost premiați în cadrul concursului „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, inițiat de AEE

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, a organizat marți, 16 noiembrie curent, evenimentul de premiere a câștigătorilor concursului de creație „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, ce s-a desfășurat în contextul Săptămânii europene a energiei durabile (EUSEW).

La ceremonia de înmânare a premiilor au participat primarul capitalei, Ion Ceban, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ participante la concurs, profesori și elevi.

Ion Ceban, primarul orașului Chișinău: „Eficiența energetică, în contextul ultimelor evenimente, este un subiect tot mai actual. Iar copiii sunt o sursă puternică de influență socială. Profesorii de școală primară, gimnaziu și liceu pot aborda într-un mod interactiv și în dependență de vârsta elevilor, subiectul eficienței energetice.

Toate rezultatele din cadrul concursului demonstrează faptul că elevii noștri sunt creativi și dornici să ne ajute să devenim o societate mai ecologică și mai responsabilă față de consumul asumat de energie. Mulțumesc Agenției de Eficiență Energetică și partenerilor pentru inițitivă și suport, iar tuturor participanților pentru implicare”, a menționat primarul Ion Ceban.

Fiecărei instituții premiate i s-a oferit drept recompensă pentru participare și implicare activă – tablete pentru utilizare în clase, ce au fost  puse a dispoziție de către partenerii concursului.

În rezultat, opt instituții de învățământ au obținut premii, împărțite în două categorii de vârstă: colective (clase, școli) de copii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani (categoria I) și 11-16 ani (categoria II). Câștigătorii din prima categorie sunt IP Gimnaziul Petrunea, s. Petrunea, raionul Glodeni; Instituția de educație timpurie nr. 43 „Zâmbetul”, orașul Bălți; Școala primară nr. 90, mun. Chișinău. Iar din a doua categorie de vârstă: Gimnaziul ,,Ion T. Costin”, s. Ghidighici; Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu”, s. Colonița, mun. Chișinau; IPLT ,,Grătiești”; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihail Bârcă”, s. Mileștii Mici, raionul Ialoveni.

Scopul concursului a fost de a promova eficiența energetică și energia regenerabilă în rândul elevilor și, de asemenea, de a oferi acestora posibilitatea de a contribui la conștientizarea beneficiilor pentru bunăstarea familială și a planetei.

În total, la concurs s-au înscris elevi din peste 100 de instituții de învățământ din întreaga țară. Concursul s-a desfășurat în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. Participanții au fost încurajați să realizeze activități interactive pe tema eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi campanii de informare, mesaje video, dezbateri, lecții deschise, eseuri, picturi, jocuri intelectuale, flash-mob-uri, etc. și să le posteze pe rețelele de socializare. Toate lucrările trimise de către elevi vor fi plasate pe pagina de Facebook a AEE.

Partenerii și sponsorii concursului au Moldcell Foundation, GSM Shop, Primăria municipiului Chișinău, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, dar și partenerii media care s-au implicat în promovarea mesajelor campaniei – Agora.md, Realitatea.md, Bani.md, Diez.md, TVR Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM).

Alexandru Ciudin, director AEE: „Mulțumim partenerilor pentru acordarea premiilor, pentru implicare și încredere. Suntem încântați de interesul mare al elevilor și profesorilor pentru tematica eficienței energetice și activismul acestora. Cunoștințele elevilor de astăzi, mâine vor ajuta Republica Moldova să implementeze măsuri de eficiență energetică la scară largă. În contextul scumpirii resurselor energetice fosile din ultimele zile, eficiența energetică este una dintre soluțiile cele mai la îndemână pentru reducerea costurilor”, a declarat acesta.

Precizăm că, Săptămâna UE a Energiei Durabile se desfășoară deja de 15 ani și este cel mai important eveniment anual dedicat surselor regenerabile de energie și eficienței energetice din Europa, organizat de Comisia Europeană.

2021_11_16 - UNDP_Primarie (15) - Copy

Share