Instruire pentru auditorii CCRM: Cum să formuleze recomandări calitative
Sarcina auditorilor constă nu doar în identificarea eșecurilor comise de entitățile auditate, dar și în oferirea consultanței independente și obiective prin înaintarea de recomandări perceptibile și cu impact real, bazate pe analiza sistemului și, astfel contribuind la îmbunătățirea calității deciziilor. Acest deziderat este prevăzut în Strategia de dezvoltare a CCRM 2021-2025, care este în proces de implementare la etapa actuală.
În acest sens, auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la o sesiune de instruire cu genericul „Cum să formulăm recomandări calitative”. Sesiunea de instruire a fost moderată de Curchin Angela, șef direcție CCRM, și Ana Scorpan, auditor intern CCRM, fiind desfășurată în regim de teleconferință.
În debutul ședinței de instruire, E. Paknehad, șef al aparatului CCRM s-a referit la sporirea calității și impactului recomandărilor de audit elaborate de către Curtea de Conturi, importante în remedierea deficiențelor, constatate în cadrul misiunilor de audit.
Scopurile de bază a sesiunii de instruire urmăresc îmbunătățirea calității recomandărilor de audit prin formularea accesibilă a acestora și sporirea nivelului de percepere de către entitățile responsabile de implementare, sporirea nivelului de percepere de către entități a importanței implementării recomandărilor de audit, evidențierea importanței remedierii deficiențelor constatate în cadrul auditului și creșterii nivelului de implementare a recomandărilor de audit, prezentând beneficiile acestora și remedierea deficiențelor constate, etc.
Participanții la sesiunea de instruire au fost informați cu privire la cerințele metodologice privind scrierea recomandărilor calitative, exemple practice, analiza recomandărilor cu privire la controlul intern managerial, etc. Astfel, circa 80 de angajați ai CCRM au fost încadrați în discuții pe subiecte ce definesc abordarea clară a importanței recomandărilor, care trebuie să fie prezentate într-un mod logic și argumentat, să fie practice și să scoată în evidență cauzele problemelor, etc.
Menționăm că, sesiunea de instruire a fost organizată în contextul implementării Strategiei de dezvoltare a Curții de Conturi 2021-2025.