Reprezentanții CNAM au evaluat cum a fost modernizat blocul operator al INN „Diomid Gherman”
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au evaluat recent modul de realizare de către Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman” a proiectului „Dotarea blocului operator cu sistem de ventilare şi utilaj de sterilizare”, informează OFICIAL.
Vizita face parte dintr-un şir de activităţi de monitorizare a proiectelor finanţate în anii 2018-2021 din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al companiei.
Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane 263 de mii de lei, dintre care mai mult de 2 milioane 411 mii au fost alocaţi de CNAM pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem de ventilare performant în blocul operator al instituţiei medicale.
Prezentă la faţa locului, echipa de monitorizare a constatat că sistemul de ventilare este funcţional, fiind instalat într-o sală de operaţie renovată capital şi dotată cu mobilier nou şi echipamente medicale de ultimă generaţie, achiziţionate din sursele spitalului.
Potrivit reprezentanţilor Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, noua sală a fost dată în exploatare la începutul lunii martie 2021, iar sistemul de ventilare performant asigură o securitate aseptică extrem de necesară mai ales în perioada pandemică. Acest sistem corespunde unei tehnologii cu flux de aer controlat prin temperatură pentru menţinerea aerului ultracurat în sala de operaţie, fapt ce exclude pătrunderea infecţiilor în zona operatorie.
În perioada martie–septembrie 2021, în sala respectivă au fost efectuate 200 dintre cele mai complicate intervenţii neurochirurgicale pentru tumori, anevrisme cerebrale, operaţii pe coloană.
În concluzie, reprezentanţii CNAM au stabilit că obiectivul proiectului ce ţine de dotarea spitalului cu un sistem de ventilare performant a fost atins, utilizarea acestuia contribuind semnificativ la îmbunătăţirea calităţii actului chirurgical, precum şi la reducerea duratei de spitalizare, ratei de invaliditate şi mortalitate a pacienţilor.
Cât priveşte dotarea sălii de sterilizare cu o autoclavă, aceasta nu a fost posibilă pe durata implementării proiectului din cauza tergiversării procedurii de achiziţie, organizată de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate. Procurarea autoclavei rămâne în continuare un obiectiv ce urmează a fi atins de instituţia medicală.