Auditorii CCRM: Sistemul de achiziții publice se confruntă cu o serie de probleme
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la masa rotundă organizată de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER). Evenimentul, organizat online, a avut tematica „Transparență de formă în achizițiile publice din Republica Moldova”.
La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Agenției Achiziții Publice, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Inspecției Financiare, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, etc.
În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte de actualitate despre transparența utilizării finanțelor publice și utilizarea defectuoasă a instrumentelor legale în achizițiile publice. De asemenea, AGER a prezentat raportul de monitorizare a achizițiilor publice pentru perioada aprilie – septembrie 2021.
Reprezentanții Curții de Conturi au intervenit în contextul subiectelor privind transparența de formă în achizițiile publice din Republica Moldova. Prin prisma misiunilor de audit realizate de CCRM, auditorii au menționat că sistemul de achiziții publice se confruntă cu o serie de probleme precum, elaborarea de o calitate scăzută a documentației de atribuire, divizarea achizițiilor publice, evitarea utilizării metodelor competitive la desfășurarea procedurilor de achiziții publice, lipsa transparenței, concurența limitată, dar și ineficiența în utilizarea banilor publici.
„Menționăm că, în ultima perioadă se prefigurează o tendință puternică de creștere a numărului de achiziții, iar orice îmbunătățire în acest sistem poate contribui substanțial la majorarea beneficiilor pentru societate. Din aceste considerente, Curtea de Conturi și-a propus să își orienteze eforturile asupra auditării acestui domeniu. Astfel, în Programele activității de audit ale Curții de Conturi pe anii 2020 și 2021 au fost incluse misiuni de audit, care au drept scop evaluarea conformității desfășurării achizițiilor publice în cadrul sistemelor tuturor ministerelor din țară pentru a avea o viziune integră privind deficiențele în domeniul dat”, se arată într-o declarație a CCRM.
Doina Secrieru