Primul workshop naţional de prezentare a Indicatorilor UNESCO Cultura Pentru Dezvoltare, la Chișinău
Ministerul Culturii a organizat la 8 iunie curent, la Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, primul workshop naţional de prezentare a Indicatorilor UNESCO Cultura Pentru Dezvoltare.
La ședință au participat reprezentați din cadrul Ministerului Culturii, Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Fundației Soros-Moldova, Biroului Național de Statistică, Institutului de Politici Publice, Consiliului Coordonator al Audiovizualului și alții. Reprezentanții instituțiilor vor contribui la realizarea proiectului prin furnizarea datelor necesare calculării indicatorilor.
Prin Indicatorii UNESCO Cultura Pentru Dezvoltare se demonstrează rolul culturii în calitate de catalizator al dezvoltării durabile şi al creşterii economice, având la bază o metodologie inovativă implementată și testată în unsprezece țări.
Metodologia de calcul a celor 22 de indicatori implică şapte dimensiuni care au multiple tangenţe cu cultura:economia, educaţia, guvernarea, participarea socială, egalitatea de gen, comunicarea şi patrimoniul. Construcţia grafică a indicatorilor relevă un ADN al rolului pe care îl joacă cultura în dezvoltarea unei societăţi. Astfel, calcularea indicatorilor raportați dimensiunilor menționate ar evidenţia carenţele existente în Republica Moldova, respectiv va reflecta necesitatea de intervenție la nivel de politici.
În cadrul seminarului s-au făcut analize privind planul de lucru pentru implementarea proiectului UNESCO la nivel național, făcând referință la etapele de pregătire, colectare, analiză și prezentare a datelor până în decembrie 2015.
Implementarea Proiectului UNESCO Indicatorii Cultura pentru Dezvoltare la noi în țară este coordonată de Ministerul Culturii, iar analiza datelor va fi efectuată de către grupul național care include colaboratori ai mai multor autorități publice, format în urma desfășurării seminarului din data de 28-29 ianuarie, curent.
Rezultatelor naționale vor fi incluse în Baza Mondială de Date ICPD a UNESCO.
Maria Roșca