Ministrul Litvinenco a oferit detalii despre proiectul de lege ce vizează consolidarea independenței sistemului judecătoresc
Mai multe comisii parlamentare au avizat, astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, ce vizează în principal consolidarea independenței sistemului judecătoresc, transmite OFICIAL.
Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, proiectul prevede:
1) Excluderea termenului de 5 ani pentru care sunt numiți judecătorii. Toți judecătorii vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă.
2) Președintele țării va putea să respingă candidaturile propuse de CSM doar o singură dată. La moment o astfel de prevedere se regăsește în cadrul infraconstituțional (lege).
3) Judecătorii de la CSJ vor fi numiți de Președintele țării, și nu de către Parlament, cum este în prezent.
4) Se exclude obligativitatea judecătorilor CSJ de a avea vechime în funcția de judecător, astfel încât să poată veni la CSJ și alte persoane, astfel fiind exclus corporativismul.
5) Judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, și nu generală.
6) Va fi reformat CSM:
a) CSM va deveni și prin Constituție garant al independenței autorității judecătorești.
b) Membrii non-judecători vor putea deveni nu doar “profesori-titulari”, ci și alte persoane din societatea civilă (în sensul larg al termenului). De asemenea, acești membri nu pot fi afiliați politic, iar semnificația termenului dat, dincolo de simpla calitate de membru de partid, va fi detaliată la nivelul legii organice.
c) Din CSM vor fi excluși cei 3 membri de drept – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ.
d) CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători aleși de Parlament.
e) Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5 pentru un mandat de 6 ani și cel mult 2 mandate (12 ani). Dacă va exista blocaj în identificarea celor 3/5 de voturi, la nivelul legii organice se va stabili mecanismul de deblocare. Membrii CSM vor putea fi revocați pentru motive disciplinare. Membrii actuali din rândul non-judecătorilor vor trebui confirmați cu votul a 3/5.
f) CSM urmează a fi consultat obligatoriu la etapa elaborării bugetului instanțelor.
„Adoptarea respectivului proiect de lege va consolida independența puterii judecătorești. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția etc. Chiar dacă inițiativa aparține Guvernului precedent, dat fiind faptul că este o inițiativă benefică, actualul Guvern o susține plenar și va solicita Parlamentului adoptarea acesteia. Sper că actuala opoziție va fi consecventă și inițiativa va fi votată de întregul Parlament”, spune Sergiu Litvinenco.
Cristina Parfeni