Scrisoare deschisă a lui Valeriu Pasat adresată Procurorului General

Scrisoare deschisă a lui Valeriu Pasat adresată Procurorului General

Academicianul Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării, a adresat o scrisoare deschisă Procurorului General și a întrebat – „Cât să mai aștept reabilitarea și dreptatea?”, informează OFICIAL.

Iată textul integral al scrisorii deschise adresată Procurorului General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo:

„Stimate dle A. Stoianoglo,

Într-o recentă declarație publică ați afirmat că se vrea eliberarea Dvs. din funcția de Procuror General al Republicii Moldova din simplul motiv că ați fi etnic găgăuz. În opinia mea, asemenea declarații nu pot fi calificate decât o încercare periculoasă de tensionare a relațiilor interetnice dintre moldoveni și găgăuzi.

Ținem bine minte tensiunile conflictuale din anii 1990-1994 dintre puterea centrală din Republica Moldova și raioanele populate compact de găgăuzi. În 1990, mii de oameni înarmați de ambele părți stăteau față în față. Era suficient doar o scânteie, ca ulterior, această confruntare civilă să declanșeze un conflict militar. Din fericire, spre deosebire de Transnistria, la sudul Moldovei un asemenea conflict a fost evitat. În 1994, în rezultatul unor acorduri politice, Găgăuzia și-a căpătat autonomia în componența R. Moldova și de atunci găgăuzii trăiesc în pace și înțelegere cu reprezentanții altor naționalități – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari.

Soția mea este de etnie găgăuză. Familia noastră are multe rude, prieteni și cunoscuți în autonomia găgăuză. Găgăuzii știu bine atitudinea mea de stimă și dragoste cu care îi tratez. Aceasta îmi oferă dreptul moral să declar sus și tare că Procurorul General nu are dreptul și nu trebuie să se ascundă în confruntările sale cu administrația prezidențială și partidul de la guvernare în spatele tuturor găgăuzilor. Aceasta un-i doar lipsă de demnitate, ci și un pericol pentru pacea civică din țară în ansamblu. Ca fost conducător al serviciilor speciale, cer cu insistență: încetați speculațiile precum că s-ar vrea îndepărtarea Dvs. din funcție pe motiv că sunteți găgăuz! Nu instigați dușmănia interetnică! Dacă Dvs. credeți că în acest mod veți putea crea o platformă pentru lansarea în politică – fie pentru a candida la funcția de Bașcan al Găgăuziei sau pentru a vă crea propriul partid – vă avertizez că ați ales o modalitate de un real pericol pentru întreaga societate.

În timpul regimului ex-președintelui Vladimir Voronin am suportat 858 de zile și nopți de detenție. În acest răstimp soției mele i-au permis să mă viziteze doar de cinci ori. Dar niciodată ea nu a cutezat să invoce apartenența ei națională, nu a făcut vreo declarație că soțul îi este persecutat din cauză că ea e găgăuză.

Toate fărădelegile comise față de mine au avut loc în timp ce Dvs. ocupați funcția de adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova. De atunci au trecut 16 ani. Astăzi Dvs. sunteți Procuror General, dar până în prezent încă nu ați întreprins nici o acțiune pentru a-mi face dreptate, nu ați formulat nici o apreciere juridică și morală față de acele fărădelegi. De altfel, eu am cerut, în repetate rânduri din partea procuraturii, să fie calificate, conform legii, aceste acțiuni criminale în raport cu mine, însă răspunsurile pe care le-am așteptat ani în șir, așa și nu mi s-au prezentat.

Cuvântul „justiție” provine din latinescul „dreptate, legalitate, drept”. Mă adresez către Dvs. cu această scrisoare deschisă pentru că vreau ca, în dosarele penale intentate mie pe motive politice și fabricate în timpul regimului lui Vladimir Voronin, să înceapă în sfârșit, să se facă lumină, demonstrând astfel că în Republica Moldova tronează dreptul și că, în definitiv, a învins legalitatea și dreptatea.

Toate dosarele penale, fabricate împotriva mea cu o perseverență maniacală, la mijlocul anilor 2000, și-au demonstrat în ultimă instanță inconsistența lor totală. Deciziile pe marginea acestor dosare au fost recunoscute ca nelegitime de către instanțele naționale și internaționale. Până și judecătoriile moldovenești au respins verdictele inițiale, înțelegând cât de ilegale au fost acestea. Judecătoria europeană asupra drepturilor omului din Strasbourg a recunoscut că autoritățile din Republica Moldova au încălcat, în cazul dosarului meu, Convenția europeană despre drepturile omului. În luna februarie 2021, în timpul actualului șef al Procuraturii Generale, această instituție a oferit mie și opiniei publice scuze oficiale d rigoare, din numele statului, pentru atragerea mea la răspundere penală. Doar că, forma acestor scuze la care s-a recurs reprezintă, mai curând, o batjocură, o simplă formalitate, mai corect fie spus o blasfemie primitivă la adresa mea.

Așadar, instanțele de judecată naționale și internaționale au demonstrat că dosarele penale fabricate împotriva mea au avut un caracter de comandă politică și au fost nelegitime. Ele au produs pagube grele nu numai familiei mele, dar și statului. Decizia de intentare a dosarului penal pentru vânzarea avioanelor MIG-29 către SUA a fost semnată personal de Procurorul General Valeriu Balaban, pe atunci șeful direct al domnului Alexandru Stoianoglo. Din cauza acestui dosar fabricat au avut de suferit grav relațiile dintre Republica Moldova și SUA. Reamintesc că vânzarea acestor aparate de zbor a fost o afacere absolut legală, aprobată de guvernul în exercițiu al Republicii Moldova. Achitarea valorii avioanelor s-a făcut direct din bugetul SUA în conturile trezoreriei moldovenești. Reprezentanți oficiali ai SUA, inclusiv ministrul apărării, s-au declarat recunoscători în raport cu țara noastră pentru faptul că acest armament nu a încăput pe mâinile unor regimuri suspecte aflate sub sancțiunile americane. În afară de 40 mln. dolari SUA virați pentru avioane, Moldova a mai obținut un ajutor umanitar în sumă de mai bine de 300 mln dolari SUA și, ceea ce a fost deosebit de important – respectul guvernului american. În pofida acestor fapte, procurorii mi-au intentat, la indicația lui Vladimir Voronin, un dosar penal pentru vânzarea avioanelor, aducându-mi-se învinuirea falsă de păgubire a statului, după opt ani de la consumarea cazului. Procurorul Ruslan Toma, care a cerut pentru mine o pedeapsă de 10 ani privațiune de libertate (cerință satisfăcută de judecată), în prezent, continuă să ocupe în Procuratura Generală un birou aflat la același etaj cu dl Alexandr Stoianoglo, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Un alt acuzator din același dosar a fost șeful serviciului procuraturii pentru învinuirile în instanțele judecătorești Sergiu Bularu. În timpul regimului „statului capturat” al lui Vladimir Plahotniuc, acest procuror a devenit jurist al Partidului Democrat și, ulterior, a fost numit judecător și a excelat, astfel, și în alte procese politice.

În cazul unui alt dosar, de asemenea fabricat, despre așa-zisa tentativă de lovitură de stat, împreună cu mine au fost învinuite, de fapt, și serviciile speciale ale Rusiei și României. Situația a atins cotele absurdului, când în acest dosar, în calitate de „conspirator” (adică killer), s-au făcut încercări de a-l implica și pe marele nostru poet Grigore Vieru. Anume atunci, pe timpul lui Vladimir Voronin, s-au deteriorat relațiile noastre cu Rusia și România. Învinuirea în dosarul absurd de „lovitură de stat”, care de asemenea s-a prăbușit, a fost susținută de către alt procuror odios, Igor Popa, care mai târziu a fost avansat în gradul de general și numit în funcția de adjunct al Procurorului General, acum continuând să activeze în organele procuraturii. Dar și judecătorii, ale căror acțiuni în dosarele fabricate mie au fost recunoscute nelegitime de către Judecătoria de la Strasbourg, până astăzi sunt bine-mersi, la locurile lor de judecători, iar unii au ajuns chiar în Curtea Supremă de Justiție.

Dacă Procuratura generală, fie și într-o manieră disprețuitoare, și-a cerut scuze de la mine pentru urmărirea penală nelegitimă, din acest fapt rezultă că materialele dosarelor respective au fost falsificate. Nu e nici un dubiu că indicațiile privind urmărirea mea penală de către organele procuraturii au venit de la administrația președintelui de atunci. Prin urmare, în dosarul intentat mie în mod ilegal, Procuratura Generală și-a asumat rolul de bâtă în mâinile puterii politice.

Astăzi, Procurorul General declară că președintele Maia Sandu nu are dreptul să facă presiuni și să dea indicații organelor procuraturii. Acum două decenii, pe timpul regimului lui Vladimir Voronin, indicațiile politice nu se puneau la îndoială sub nici o formă, fiind executate fără crâcnire. Cât face declarația publică a lui Vladimir Voronin dintr-un interviu de presă, în care dânsul susține că „Pasat „șede” nu pentru ceea ce oficial este învinuit”! Atunci șeful statului recunoștea deschis că legea este încălcată într-un mod abuziv, dar procuratura tăcea și executa cu râvnă indicațiile politice. Acum însă, când dna Președinte, după câte s-a văzut din numeroasele ei ieșiri publice, e pur și simplu consternată de ineficiența procuraturii și cere rezultate, măcar unele rezultate, care întârzie să apară, Procurorul General declară că refuză indicațiile politice, deși dna Președinte vorbește despre lipsa rezultatelor, fără a da indicații. Oare nu e acesta un sistem de standarde duble?

Dosarele erau fabricate și falsificate de oameni concreți. Serviciul de Informație și Securitate, al cărui șef era Ion Ursu, furniza anchetei „dovezi” supte din deget, aducând un prejudiciu imens relațiilor noastre cu Rusia. Societatea trebuie să știe cine erau membrii „plutoanelor de execuție” ale regimului lui Vladimir Voronin care fabricau dosare politice. Acțiunile acestor inși necesită o apreciere obiectivă din partea organelor competente. Ei trebuie, cel puțin, condamnați moral și pedepsiți administrativ. Ar fi o lecție pentru colaboratorii tineri ai procuraturii și ale organelor de drept.

Pe lângă scuzele formale, eu cer recunoașterea dosarelor mele ca fiind fabricate la comandă politică și reabilitarea mea totală, luând în considerare și statutul meu de fost diplomat, ministru și de actual membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Deocamdată însă mi se interzice până și accesul deplin la materialele dosarelor care mi s-au fabricat.

Nu cer de la Procuratura Generală nimic ce le-ar depăși competențele, adică nu pretind imposibilul de la Procuratură. Pur și simplu, insist ca în privința mea să fie restabilită dreptatea, iar pentru cei care au încălcat legea să înceapă, în sfârșit, a funcționa principiul general al pedepsei impusă ca necesitate.

După ce am trecut prin toate aceste încercări, îi înțeleg și mai bine pe eroii monografiilor și cărților mele științifice – oameni reprimați ilegal, deportați, care ani de zile au așteptat reabilitarea lor juridică, politică și, pur și simplu umană.

Aștept reabilitarea mea de 16 ani. Cât oare să mai aștept dreptatea?

În speranța că justiția, adică legea și legalitatea vor triumfa,

Cu stimă,

Academician Valeriu Pasat

Chișinău

9 septembrie 2021”

Share