Cu ce se ocupă zilnic un psiholog din cadrul MAI?!
Profesia de polițist nu este doar despre bărbați, aici vorbim și despre femei, puterea și curajul acestora. Femeile polițiste au un rol bine definit și important în asigurarea unei bune activități profesionale. Vorbim aici, mai cu seamă, despre psihologi, pilonii de bază care asigură climatul necesar și buna funcționalitate a angajaților și a întregului sistem. În cadrul unui interviu, un psiholog din cadrul MAI, a răspuns la întrebarea: „Care este activitatea zilnică a unui psiholog din domeniul polițienesc?”.
„Activitatea noastră zilnică se divizează pe 3 domenii: asistența psihologică, care prevede consilierea și profilaxia; evaluarea sau diagnosticul psihologic bazate pe diferite metode de evaluare, teste psihologice și diagnoza organizațională, activitatea care este cea mai amplă și responsabilă, deoarece de ea depinde climatul moral-psihologic în colectivul polițienesc, performanța acestora, dar și productivitatea muncii în ansamblu”, a declarat psihologul.
La fel, psihologul din cadrul MAI a spus în ce măsură este afectată de ședințele de terapie: „Cred că nu voi fi sinceră dacă o să vă spun că nu mă afectează deloc. Din moment ce port epoleții de mai mult de 20 de ani și cunosc foarte bine specificul activității, nu are cum să nu mă afecteze, dar este un mare DAR: procesul de terapie mereu este bilateral, am reușit să formez relații corecte și sănătoase cu efectivul pentru care prestez serviciile psihologice, de aceea tot angajații cu spiritual lor, devotamentul lor față de profesie (vocație mai bine spus), mă ajută mereu să depășesc un moment nefavorabil. Și pentru că, mă consider o profesionistă, și cunosc regulile de igienă psihologică pot face față acestor situații”.
Doina Secrieru