Situația pandemică – discutată în cadrul CESP Chișinău
Astăzi a fost convocată ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău (CESPC), în format online, unde a fost prezentată situația actuală privind evoluția situației pandemice prin infecția COVID-19 pe teritoriul capitalei și a suburbiilor.
Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, situația pandemică prin COVID-19 se agravează, iar incindența îmbolnăvirilor încadrează capitala în cod roșu de alertă epidemică.
Pe 2 septembrie, a c., în municipiul Chișinău au fost înregistrate 175 de cazuri noi de infectare cu SARS CoV-2, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de îmbolnăviri din acest sezon.
Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, secretarul CESPC a ținut să precizeze că departamentul COVID-19 Chișinău de la CIE „MOLDEXPO”, aflat în gestiunea SCM „Sfânta Treime”, face față deocamdată numărului sporit de internări, iar Primăria este gata pentru activarea și a altor spitale municipale.
Totodată, Comisia a abordat și problema privind testarea angajaților nevaccinați din cadrul instituțiilor de învățământ, fiind stabilit că echipe de medici vor merge în școli, în vederea comunicării cu profesorii și cu personalul nondidactic, precum și pentru a le oferi posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă. În prezent, 80% din cadrele didactice din instituțiile educaționale din municipiu sunt imunizate.
La prima etapă, Primăria Chișinău va aloca surse financiare pentru testarea, la necesitate, a pedagogilor. De asemenea, a fost discutată posibilitatea beneficierii de donații de teste rapide antigen, din ajutoarele oferite de Guvernul României, de parteneri sau de agenți economici.
În context, Primarul General, Ion Ceban, a precizat că, conform prevederilor Codului Muncii, nu există temei legal pentru sancționarea într-o formă sau alta a angajaților care nu se vaccinează sau nu prezintă un test negativ.
Ion Ceban a solicitat o întrevedere repetată cu reprezentanții Ministerului Sănătății, în perioada următoare, pentru a coordona subiectele de gestionare a situației pandemice.
În cadrul reuniunii a fost abordat și subiectul privind desfășurarea evenimentelor pe teritoriul capitalei. În acest sens a parvenit o solicitare din partea Inspectoratului General al Poliției, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău.
Juriștii de la Primărie au precizat că APL Chișinău nu are competențe legale pentru a interzice evenimentele cu public, ci doar este notificată de organizatori despre viitoarele întruniri.
Membrii CESPC au dispus convocarea imediată a organizatorilor de evenimente publice, împreună cu subdiviziunile municipale de profil, pentru a atenționa asupra respectării măsurilor obligatorii de sănătate publică, impuse de autoritățile naționale și cele locale (limitarea numărului de participanți la evenimente, purtarea măștilor de protecție, dezinfectarea mâinilor etc.).
Cristina Pendea