Solicitarea Premierului către noua conducere a ASP!

Solicitarea Premierului către noua conducere a ASP!

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că, achiziția de aproape 500 milioane de lei anunțată în aprilie de fosta conducere a Agenției Servicii Publice (ASP) a fost oprită.

„Sunt foarte multe nereguli legate de această achiziție. Ea a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planul de achiziții anual al instituției o astfel de achiziție nu era planificată. Achiziția a fost organizată cu multiple încălcări ale legii, inclusiv legate de termenele de publicare, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor limită pentru depunerea ofertelor”, a declarat Gavrilița, în cadrul unui briefing de presă.

La fel, Premierul a spus că, achiziția a fost organizată în grabă cu toate că stocurile ASP de blanchete pentru pașapoarte și cantitatea de blanchete disponibilă conform contractelor deja semnate asigurau pașaportizarea fără probleme pentru cel puțin un an înainte.

„Decalajul enorm în valoarea ofertelor primite arată că ceva nu e în regulă fie cu caietul de sarcini, fie cu unele companii participante la acest process. Cea mai scumpă ofertă era de 480 milioane lei, iar cea mai mică de doar 168 milioane lei”, a precizat Prim-ministrul.

Totodată, Gavrilița a menționat că din prima săptămână de la intrare în funcție a solicitat de la Corpul de Control al Prim-ministrului să efectueze o verificare a acestei achiziții.

„Am rămas cu impresia că, pe final de mandat, fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme. Ieri în baza acestui raport al Corpului de Control al Prim-ministrului, această procedură de achiziție a fost stopată. Solicit noii conduceri ASP să analizeze situația creată, contractele în derulare și stocurile existente și să evalueze oportunitatea anunțării unei noi licitații în mod transparent”, a conchis Natalia Gavrilița.

La rândul său, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat că, la indicația Prim-ministrului, în termen scurt, va iniția procedura unei noi licitații, iar aceste ieftiniri vor fi simțite de cetățeni o dată cu contractarea sau alegerea noului furnizor.

„Suntem în plin proces de revizuire a listei celor 265 de servicii pe care le oferă ASP. În termen scurt vom reveni la tarifele inițiale înainte de scumpirea care a fost operată de Guvernul Chicu, cel puțin pentru serviciile la termen ordinar – căsătoria va reveni să fie gratuită. Aceste revizuiri vor fi foarte curând”, a spus Eșanu.

Cristina Jicol

Share