Ala Nemerenco: Programul festiv de mâine este unul scurt

Ala Nemerenco: Programul festiv de mâine este unul scurt

Ministrul Sănătății și cel al Culturii dau asigurări că toți participanții la parada de mâine, dedicată celor 30 de ani de Independență a R.Moldova, sunt vaccinați 100%, iar invitații la evenimentul festiv vor prezenta un certificat de vaccinare, test la COVID-19 sau la anticorpi.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că militarii locuiesc într-un spațiu închis, în unități și nu au nici un caz de îmbolnăvire mai multe luni la rând.

„Defilarea este pentru o perioadă de câteva minute, ceilalți se vor afla la distanță față de ei. Programul este unul scurt. Participanții invitați în lojă vor fi absolut toți cu mască și se vor afla la distanță. Avem informații că toți sunt deja demult vaccinați. Recomandăm ca în aceste 4-5 zile în localități, mai ales acolo unde au loc hramuri, programele festive să fie scurte, fără derulare noaptea”, a spus Nemerenco.

De asemenea, ea s-a referit și la începutul anului școlar.

„Careurile nu vor fi, pe motiv că participanții sunt mulți și nu avem controlul unei protecții sigure. Am solicitat pedagogilor să treacă testări periodice. Există multe discuții în spațiul public și critici, dar protecția maximă o putem asigura doar cu vaccin. Vaccinarea nu este obligatorie. Trebuie să ne asumăm niște riscuri și cheltuieli, statul nu poate le să întrețină”, a mai spus Nemerenco.

La rândul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că evenimentele de mâine vor fi transmis la TV și online.

„Vom avea parada oficială, este o aniversare importantă a independenței noastre. Apelul meu către artiști și organizatori este să poarte masca și să se vaccineze. Concertul festiv nu va dura mai mult de 2 ore și jumătate și va fi transmis live la TV și online”, a spus Prodan.

Cristina Parfeni

Share