Scopul Laboratorului Vamal!
„Ne aflăm pe ultima sută de metri a campaniei „Redescoperă VAMA”. Timp de 5 luni, v-am prezentat 21 de posturi vamale de la frontiera cu România și Ucraina, dar și posturi vamale interne. În ultimele două săptămâni ale campaniei, ne-am propus să expunem atenției dvs. și alte subdiviziuni, care au un rol extrem de important în sistem”, spun reprezentanții Serviciului Vamal, informează OFICIAL.
Laboratorul Vamal – Una dintre realizările importante ale Serviciului Vamal a fost construcția, la sfârșitul anului 2015, a propriului Laborator vamal și dotarea acestuia cu echipamente moderne, precum și achiziția a două laboratoare mobile. Proiectul a fost finanțat în proporție de 90% din fonduri europene, iar 10% de Guvernul Republicii Moldova.
„Activitatea de bază a Laboratorului este analiza fizico-chimică a mărfurilor în vederea determinării corectitudinii declarării acestora și perceperii depline a drepturilor de import. În acest scop, Laboratorul vamal este dotat cu echipamentul special, iar cele două laboratoare vamale mobile permit efectuarea rapidă a încercărilor de laborator nemijlocit în zona de control vamal”, spun cei de la Serviciul Vamal.
Totodată, Laboratorul vamal efectuează instruirea funcționarilor din birourile vamale privind modul de prelevare, etichetare, sigilare, transportare, predare a probelor pentru încercări de laborator.
Subdiviziunea utilizează metode și proceduri racordate cu alte laboratoare vamale, pentru a asigura uniformitatea rezultatelor și a interpretării lor.
Laboratorul vamal a fost acreditat inițial în luna iunie 2016 de către MOLDAC, conferindu-i-se competența de efectuare a încercărilor de laborator pentru produsele petroliere și alimentare. În prezent, subdiviziunea efectuează încercări de laborator în baza a 83 metode, din care 11 – acreditate.
Cristina Pendea