ANSA: Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald

ANSA: Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald

Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi caniculare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor și vine cu unele sfaturi şi recomandări pentru protejarea împotriva riscului de a cumpăra şi consuma produse alimentare în această perioadă, transmite OFICIAL.

Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum.

Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele, peștele. Sub acţiunea arşiţei şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulţirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziţi.

Pentru a evita situaţiile în care, pot fi achiziţionate  produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:

▪ achiziționarea produselor alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
▪ existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;
▪ citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului;
▪ informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
▪ integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportării, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;
▪ fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor.
▪ verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le procuraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
▪ după procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.);
▪ transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;

În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunile Teritoriale ANSA.

Reclamațiile pot fi înaintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: info@ansa.gov.md.

Cristina Pendea

Share