Ce va face Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru industrializarea Republicii Moldova și domeniul agricol
Reprezentanții fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova(PSRM) au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, platforma Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ce ține de industrializarea Republicii Moldova și domeniul agricol, informează OFICIAL.
”În ultimii 30 ani Republica Moldova a fost de-industrializată. Astfel, o să fac referire la prioritățile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ce țin de industrializarea țării noastre:
- Amplasarea uniformă a sectorului industrial în Republica Moldova, în așa fel ca în fiecare centru raional să existe o zonă economică liberă, un parc industrial sau o platformă industrială multifuncțională.
- .Continuitatea acelui proiect prin care în anul 2020 au fost alocate surse bugetare pentru crearea a 18 platforme multifuncționale industriale în 18 centre raionale din Republica Moldova.
- La nivel statal trebuie să creăm un fond de stat pentru dezvoltarea industrială a Republicii Moldova. Acest fond trebuie să vină cu anumite facilități pentru acele platforme industriale.
- Adiacent statul trebuie să asigure o politică fiscală clară, care nu trebuie să fie modificată minimum în patru ani de zile.
- Republica Moldova trebuie sa finalizeze procedurile legale legate de aderarea RM la Banca de Dezvoltare EurAsiatică, asta ar permite atragerea unor cooperări interstatale cu deschiderea unor platforme industriale dintre marii producători industriali și atragerea lor pe teritoriul Republicii Moldova.
- Programul de stat de pregătire profesională a angajaților pentru sectorul industrial”, a declarat socialistul Petru Burduja.
Pe de altă parte, deputatul PSRM, Radu Mudreac a enumerat prioritățile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pe domeniul agro-alimentar.
”Pentru redresarea situației din domeniul agroindustrial Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor își propune abordarea în regim de urgență a unor măsuri pe termen scurt și mediu:
- Aprobarea și implementarea strategiei naționale de dezvoltare în sectorul de irigare.
- Revitalizarea sectorului zootehnic în așa fel ca RM să-și poată garanta securitatea alimentară.
- Sporirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul agro-alimentar.
- Implementarea măsurilor pentru impulsionarea activităților de consolidare a terenurilor agricole.
- Îmbunătățirea modului de acordare a subvențiilor pentru exploatațiile mici și mijlocii, precum și stimularea asocierii fermierilor.
- Promovarea unor politici dure pentru protejarea pieții interne și producătorilor autohtoni.
- Aprobarea unui Cod Funciar nou”, a menționat deputatul.
Cristina Jicol