Știai că postul vamal Lipcani și-a început activitatea din 2010? Iată și alte detalii
Postul vamal Lipcani își începe activitatea în luna februarie 2010 ca punct de trecere a călătorilor și mărfurilor peste frontiera moldo-română, între localitățile Lipcani (RM) și Rădăuți Prut (RO).
Până la deschiderea acestui post vamal, agenții economici din Briceni erau nevoiți să parcurgă distanțe mari, cel mai apropiat punct de trecere între Republica Moldova şi România fiind amplasat tocmai la 120 km depărtare, la Costeşti Stânca.
Deschiderea postului vamal internațional Lipcani-Rădăuţi a permis circulația persoanelor şi a mărfurilor spre piața europeană, favorizând în acest mod și dezvoltarea economică a raionului Briceni.
În postul vamal respectiv își desfășoară activitatea 9 funcționari. Acesta dispune de trei piste de lucru pe ambele sensuri de traversare și o boxă de control aprofundat pentru autoturisme și microbuze.
Dat fiind faptul că partea română nu dispune de o asemenea infrastructură, la acest punct de trecere a frontierei au fost instituite anumite restricții în ceea ce privește traficul de autocamioane cu masa maximă autorizată de peste 4,5 tone.
Zilnic, postul vamal este traversat, pe ambele direcții, de aproximativ 360 mijloace de transport, majoritatea participanților la traficul transfrontalier fiind cetățeni români.
Deschiderea postului vamal Lipcani-Rădăuți a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de către Uniunea Europeană Republicii Moldova și României pentru construcția infrastructurii postului vamal Lipcani și podului peste râul Prut.
În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, începând cu data de 14 martie 2020 a fost sistată activitatea mai multor puncte de trecere a frontierei cu România și Ucraina, printre care și Lipcani-Rădăuți. După mai bine de un an, în data de 21 mai 2021, traficul prin punctele de trecere a frontierei a fost reluat.
Important! Singurul post vamal care rămâne nefuncțional și astăzi este Lipcani-Rădăuți Prut, din cauza că partea română nu reia, deocamdată, activitatea acestuia. Astfel, autoritățile Republicii Moldova se află în imposibilitate de a redeschide traficul prin punctul de trecere menționat.
Recomandare: Pentru că programul de lucru al postului este de 12 ore (08:00 – 20:00), dimineața, de regulă, este mai aglomerat. În vederea evitării unor eventuale inconveniențe, Serviciul Vamal le recomandă călătorilor și transportatorilor de mărfuri să ia în considerare acest aspect, atunci când va fi reluat traficul prin acest post.
Traversând frontiera prin postul vamal Lipcani-Rădăuți, veți avea frumoasa ocazie de a vă familiariza cu aceste împrejurimi:
Orașul Lipcani este cel mai vestic oraș din țară, iar denumirea de „Lipcani” provine de la tătarii lipcani care au locuit odinioară în această localitate. Orașul a fost prima dată atestat documentar în anul 1429. În sec. XIX -XX devine un important centru comercial din nordul Basarabiei. La târgurile săptămânale din Lipcani, se vindeau pentru export, în special în Austria, vite, cereale, piei, pește, unt, obiecte de metal, lână, etc.
Conacul Rosetti-Roznovan- monument de arhitectură de importanță națională.
Vechiul castel de apă, care se află în centrul orașului, în apropierea Conacului.
Podul Rădăuţi Prut – Lipcani, care a fost distrus în 1941 de armata roșie, ulterior fiind reconstruit de armata germană (căreia îi era necesar pentru ofensivă) și apoi aruncat în aer tot de germanii care se retrăgeau în 1944. Din acel an, circulația pe pod a fost imposibilă timp de 66 de ani. Podul poartă, din 2010, numele poetului Grigore Vieru.
sursa: Serviciul Vamal