A fost lansată o nouă versiune MTender de CTIF
Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (I.P. „CTIF”), în calitate de operator tehnico-tehnologic, a lansat noua versiune a portalului MTender (https://mtender.gov.md). Portalul permite o navigare ușoară pe pagina ghișeului unic și completează instrumentele funcționale dedicate utilizatorilor.
Soluția actualizată oferă fiecărui cetățean posibilitatea să acceseze sistemul şi să vizualizeze orice achiziție efectuată de o anumită instituție și de pe orice platformă electronică. Implementat, în 2017, proiectul Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de Stat al Achizițiilor Publice” SIA RSAP (MTender) asigură creșterea nivelului de transparență a achizițiilor publice din Republica Moldova.
Ministerul Finanțelor, prin intermediul operatorului tehnico-tehnologic – Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (I.P. „CTIF”), implementează în continuu o tranziție la achizițiile publice electronice, în vederea modernizării acesteia cu noi proceduri și funcționalități pentru asigurarea transparență și utilizării mai eficientă a bugetului de stat al Republicii Moldova.
În această ordine de idei, lansarea noii versiuni a portalului MTender vine cu o serie de compartimente utile, care îmbunătățesc procesul achizițiilor publice electronice desfășurate de către cumpărătorii atât din sectorul public, cât și cel privat din Moldova. Compartimentele noi au fost introduse în calitate de rubrici ajustate și marcate cu „new”, acestea fiind:
· Date Deschise – oferă acces la instrumente pentru analiza rapidă și convenabilă a achizițiilor raportate la o serie de aspecte, precum: articole, ofertanți, perioadă etc.;
· Legislație – cuprinde actele normativă a achizițiilor publice;
· Întrebări frecvente – lista cu întrebări și răspunsuri pe partea de utilizare a portalului și a felului în care se desfășoară întreg procesul de achiziții;
· Documente – compartiment care oferă modele de fișiere în format .doc cu privire la desfășurarea procesului de achiziții publice electronice;
· Lista de interdicții – informația întocmită de către Agenția Achiziții Publice publică despre agenții economici limitați, pe perioada de 3 ani, de a participa la la procedurile de achiziții publice electronice;
· Contracte atribuite – registrul contractele de achiziții publice încheiate cu agenții economici și raportate de autoritățile publice, introduse în compartimentul portalului de către reprezentanții Agenției Achiziții Publice;
· Termeni și condiții – informații cu privire la modul în care portalul își desfășoară activitatea și a felului în care are loc interacțiunea utilizatorilor cu spectrul serviciilor M-Tender.
Pe lângă compartimentele noi ale portalului, au fost actualizate, pe partea de conținut, și compartimentele:
· Despre SIA RSAP MTender – se găsesc aici date relevante despre Sistemul informațional, facilitățile de lucru, istoricul acestuia și platformele de conexiune;
· Pentru Societatea Civilă – informații relevante pentru organizațiile non-guvernamentale și lista ONG-urilor care susțin pilotarea sistemului MTender.
În contextul lansării noii versiuni a portalului M-Tender, Directorul Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (I.P. „CTIF”), Vitalie Coceban, a menționat necesitatea dezvoltării continue a soluției, în vederea extinderii numărului de proceduri de achiziții necesare digitizării în cadrul sistemului.
„Mă bucură faptul că, în urma muncii prodigioase a echipei I.P. „CTIF”, a cooperării eficiente cu Ministerul Finanțelor și Agenția Achiziții Publice ne-a reușit actualizarea și îmbunătățirea portalului M-Tender, astfel încât acesta să răspundă tuturor solicitărilor agenților economici și a instituțiilor publice. Soluția reprezintă mediul electronic unde se desfășoară, în mod simplu și transparent, achizițiile publice. Cu acest prilej, țin să le mulțumesc tuturor celor implicați în această etapă a proiectului pentru efortul depus. Actualmente, urmărim necesitatea extinderii procedurilor, oferind instituțiilor publice posibilitatea de a organiza electronic și alte metode de achiziție oferite de legislația Republicii Moldova.
În a doua jumătate a anului ne vom îndrepta eforturile spre organizarea cursurilor de instruire atât pentru sectorul privat, cât și funcționarii publici pentru a crește numărul de actori implicați în procesul dat. La fel, ne propunem, și în continuare, digitizarea și dezvoltarea soluțiilor informatice în cadrul finanțelor publice, scopul cărora este de a asigura transparență, eficiență și securitate în gestionarea proceselor interne din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Finanțelor”.
Reamintim că, proiectul pilot al sistemului MTender a fost lansat în 2017, prin sprijinul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare; proiect bazat pe valorile unei Guvernări Deschise ca transparență, responsabilitate și interacțiunea cu părțile interesate din piață.
Pentru asigurarea informării publicului larg și a consultării utilizatorilor portalului MTender, este disponibilă o linie telefonică, la numărul 022 822 038. Suportul utilizatorilor va fi acordat de către operatorii Centrului de Apel din cadrul I.P. „CTIF” și a specialiștilor Agenției Achiziții Publice.
Cristina Pendea