Ziua Mondială fără Tutun
Astăzi este marcată Ziua Mondială fără Tutun cu genericul „Angajează-te să renunți” în Republica Moldova, printr-o serie de activități dedicate sensibilizării și informării populației asupra riscurilor consumului de tutun pentru sănătate și încurajării consumatorilor de tutun să renunțe la fumat.
Campania națională de renunțare la fumat va include activități de informare prin intermediul webinarelor, ședințelor informative, materialelor informative elaborate cu acest prilej, dar și acțiuni de încurajare a consumatorilor de tutun să renunțe la fumat, prin sporirea accesului la serviciile de renunțare, cum ar fi Linia Verde de renunțare la fumat (0 800 10001), unde persoanele pot primi consultații de la specialiștii psihologi. Totodată, pentru a asigura respectarea unui mediu curat pe terenurile de joacă pentru copii, în toate parcurile din municipiul Chișinău, au fost instalate panouri informative tematice.
În contextul marcării Zilei Mondiale fără Tutun, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Primăria municipiului Chișinău, cu suportul partenerilor internaționali Organizația Mondială a Sănătății, a organizat un eveniment public dedicat marcării Zilei mondiale fără Tutun, în parcul Alunelul din capitală, unde autoritățile au venit cu mesaje de încurajare pentru populație să renunțe la fumat.
„Consecințele consumului de tutun le cunoaștem cu toții, iar ministerul îți propune să încurajeze populația să renunțe la fumat, prin informare corectă, consultanță specializată și oferirea posibilității să aleagă cele mai bune intervenții pentru sănătatea sa. În acest an, punem accent pe tânăra generație, care trebuie să trăiască într-o societate prosperă, modernă și sănătoasă, fără fum de tutun. În acest context, mesajul vine din partea copiilor pentru autorități și părinți să renunțe la fumat, conștientizând consecințele grave ale consumului de tutun asupra sănătății”, a menționat Daniela Demișcan, șefa Direcției politici de sănătate pblică din cadrul MSMPS.
Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. Utilizarea produselor din tutun și a nicotinei în produsele conexe crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare. În contextul situației pandemice actuale, observațiile efectuate în mai multe țări de la declararea, de către OMS, a stării de urgență pe 11 martie 2020, arată că fumătorii sunt de 6 ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale infecției COVID-19.
În Republica Moldova, din cele 40466 de decese provocate de bolile netransmisibile, înregistrate în anul 2020, peste 5600 (cca. 14%) au fost cauzate de consumul tutunului. Dintre acestea, peste 60% de persoane sunt de vârstă activă, iar mortalitatea în rândul bărbaților este de 2 ori mai mare decât a femeilor. Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.
Campania globală de renunțare la tutun își propune în anul 2021 să încurajeze circa 100 de milioane de oameni din întreaga lume să renunțe la fumat.
Mihaela Rotari