Colaborarea transfrontalieră dintre Moldova și Ucraina pe filiera Nistrului a fost abordată la un forum mondial de mediu
Colaborarea transfrontalieră dintre Moldova și Ucraina pe filiera Nistrului a fost abordată la Cel de-al IX-lea Congres ecologic internațional de pe Neva, la care Republica Moldova a fost reprezentată de către deputatul Radu Mudreac, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, președinte al Comisiei permanente a Adunării Interparlamentare CSI (AIP CSI) pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie.
În discursul rostit Radu Mudreac a amintit că râul Nistru este sursa principală de apă în Republica Moldova, deoarece resursele acvatice subterane sunt nesemnificative. Râul joacă un rol important în aprovizionarea populației din Republica Moldova cu apă potabilă, cu apă pentru irigare și în scopuri industriale. În același timp, râul Nistru este sursa principală de apă potabilă pentru unele localități din Ucraina, inclusiv orașul Odesa.
Deputatul a menționat că în cadrul acordului de colaborare în domeniul protecției râului Nistru încheiat între Guvernele din Moldova și din Ucraina a fost creată Comisia pentru dezvoltarea durabilă și protecția râului Nistru (”Comisia Nistreană”). Scopul principal al acesteia este realizarea măsurilor pentru atingerea utilizării raționale și protecției resurselor acvatice și altor resurse naturale și ecosistemului bazinului fluviului Nistru. Activitatea Comisiei are importantă mare pentru 8 milioane de locuitori ai regiunii, a declarat Radu Mudreac.
Parlamentarul a informat că pe 31 martie 2021, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Protecției Mediului Înconjurător și Resurselor Naturale al Ucrainei au semnat programul strategic de acțiuni în domeniul râului Nistru pentru anii 2021-2035. Acesta cuprinde mai multe direcții strategice: reducerea impurificării apelor din surse de poluare difuze, precum și prevenirea poluării accidentare; îmbunătățirea stării hidromorfologice a masivelor acvatice de suprafață; protecția și prevenirea degradării apelor de suprafață și subterane; atenuarea consecințelor schimbărilor climatice și catastrofelor naturale; perfecționarea cadrului legislativ și normativ; consolidarea cooperării moldo-ucrainene în sfera administrării resurselor naturale; promovarea principiilor utilizării raționale a resurselor acvatice. Planul de acțiuni pentru realizarea acestei strategii conține 74 de măsuri.
Participanții la forum au salutat semnarea acestui document, numindu-l „Foaia comună de parcurs” în domeniu. Documentul final al Forumului mondial de mediu – Rezoluția Congresului – va include aspecte ce țin de cooperarea transfrontalieră pe filiera Nistrului.
Congresul ecologic internațional de pe Neva are loc anual, la Sankt Petersburg, începând cu 2008. Acesta este o platformă de discuții bazată pe consolidarea cooperării interparlamentare în domeniul siguranței mediului și armonizarea legislației din domeniu ale statelor membre CSI și ale statelor membre ale Consiliului Europei. Membrii Congresului contribuie la dezvoltarea dialogului și schimbul de experiență între reprezentanții autorităților publice, domeniul de afaceri, oameni de știință.
Doina Secrieru