Declarație: Legea privind performanța energetică trebuie studiată minuțios și cel mai important, interpretată corect

Declarație: Legea privind performanța energetică trebuie studiată minuțios și cel mai important, interpretată corect

Ieri, 19 mai 2015, la Chișinău a avut loc o masă rotundă cu tematica “Oportunitățile sectorului privat în domeniul achizițiilor publice”. Obiectivul general al evenimentului a fost sensibilizarea sectorului privat în ceea ce privește achizițiile publice, și anume în domeniul eficienței energetice (EE). Discuțiile s-au axat pe oportunitățile din sectorul privat în ceea ce privește achizițiile publice și au avut drept grup țintă companiile din sectorul eficienței energetice.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Agenției Achiziții Publice (AAP), Camerei de Comerț și Industrie (CCI) și ai Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Reprezentantul MDRC la eveniment, Gheorghe Croitoru, şeful Direcției reglementări tehnico-economice a făcut o prezentare despre prevederile Legii privind performanța energetică a clădirilor. “Legea privind performanța energetică trebuie studiată minuțios și cel mai important, interpretată corect. Această sarcină revine MDRC-ului, ceea ce vom face puțin mai târziu. Faptul că s-au pus în discuție și prevederile Agenției de Achiziții Publice privind calitatea materialelor de constucții este un lucru foarte util, deoarece în caietele de sarcini acestea sunt descrise foarte vag. Este foarte binevenit să fie organizate cât mai des astfel de întruniri și pe teme mai concrete. Astăzi am discutat despre domeniul eficienței energetice, însă există și multe alte domenii pentru care calitatea materialelor în construcții trebuie să fie conformă”, a spus Gheorghe Croitoru.

Tudor Meșină, directorul ADR Centru și moderatorul evenimentului a menționat că: “Evenimentul de astăzi a fost desfășurat cu succes și a evidențiat oportunitățile sectorului privat în ceea ce privește achizițiile publice. Cu suportul partenerilor de dezvoltare, astăzi, avem realizat un proiect de succes în domeniul EE, care a avut drept scop îmbunătățirea EE a spitalului regional din Orhei. Implementând acest proiect în Regiunea Centru, dar și participând și organizând numeroase instruiri în teritoriu am diseminat informația și am asigurat asistență atât APL-urilor, cât și sectorului privat în acest domeniu”.

Suportul complementar pentru sectorul privat este acordat de compania de consultanţă sequa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) și filialele sale locale. Evenimentele au loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru şi Sud.

Mihaela Rotari

Share