În fața Parlamentului, astăzi, sunt expuse mașini de epocă
Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, pe parcursul zilei de astăzi Muzeul Parlamentului Republicii Moldova organizează un șir de activități de informare a publicului despre istoria Legislativului, care au loc, inclusiv, în regim online.
În fața clădirii instituției au fost expuse două automobile de epocă – Limuzina ”Gaz-14”, anul producerii 1977, și ”ZIL 41047”, anul fabricării 1989. Mașinile, aflate în dotarea garajului Parlamentului, au fost utilizate de Mircea Snegur și de Petru Lucinschi, ex-Președinți ai organului legislativ.
Expoziția poate fi vizionată pe parcursul zilei de astăzi, în scuarul din fața Parlamentului.
Tot astăzi, sunt lansate tururi ghidate virtuale care cuprind imagini video și foto, descrieri detaliate ale celor mai importante săli din cadrul clădirii Parlamentului, exponatelor din muzeu, prezentate în contextul unor evenimente istorice sau politice cu însemnătate mare.
Oficiile Teritoriale de Informare ale Parlamentului (OTIP) din Edineț și Leova vor desfășura o videoconferință care va conecta trei muzee din țară – Muzeul Parlamentului Republicii Moldova, Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Țaul, raionul Dondușeni, și Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Leova. Tema întâlnirii este „Muzeul modern – spațiu atractiv pentru viața comunității”.
Muzeul Parlamentului Republicii Moldova a fost creat la 23 mai anul 2017. Expoziția de inaugurare a Muzeului Parlamentului a adunat împreună deputați din primul Parlament, ambasadori, tineri și deputați și a început cu o modestă expoziție de fotografie și documente adoptate de Sfatul Țării.
Actualmente, aici se păstrează peste 30 de tablouri, 87 de suvenire, numeroase documente istorice, aproape 90 de cărți și cca 180 de fotografii.
În acest an, Muzeul Parlamentului a fost completat cu cca 500 de copii ale documentelor oferite de Arhiva Națională a Republicii Moldova, care reprezintă o retrospectivă a parlamentarismului în timpul Sfatului Țării. În continuare acestea urmează a fi digitizate pentru a le aduce la cunoștința unui număr cât mai mare de cetățeni.
Mihaela Rotari