28 aprilie – Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă
28 aprilie 2021, Chișinău – Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă este marcată în întreaga lume la 28 aprilie și are menirea de a sensibiliza prevenirea accidentelor la locul de muncă și a bolilor profesionale. Cu această ocazie, Organizația Internațională a Muncii subliniază că prioritatea tuturor celor implicați în procesul de muncă trebuie să fie siguranța și sănătatea angajaților, iar contextul pandemic demonstrează faptul dat.
„Sunt necesare politici naționale mai bune de securitate și sănătate în muncă, cadre instituționale și de reglementare care să fie, de asemenea, integrate în răspunsul la crize” – se menționează în raportul „Anticipează, pregătește-te și răspunde. Investește acum în sisteme rezistente de securitate și sănătate în muncă”.
Raportul evidențiază rolurile importante jucate în timpul pandemiei de cadrele și instituțiile de reglementare a securității și sănătății în muncă, mecanismele de conformitate, serviciile de sănătate și consultanță, date, cercetare și instruire.
„Nu ar putea exista o dovadă mai clară a importanței unui mediu puternic, rezistent, de securitate și sănătate în muncă. Redresarea și prevenirea necesită politici naționale mai bune, cadre instituționale și de reglementare, integrate în mod adecvat în cadrele de răspuns la criză”, a declarat Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii, Guy Ryder.
E de menționat că, în Republica Moldova în 2020 au fost înregistrate 416 accidente la locul de muncă, inclusiv 63 mortale. Potrivit specialiștilor în domeniu, având în vedere că Moldova e o țară mică, acesta este un mare semnal de alarmă. În scopul prevenirii acestor situații, autoritățile Republicii Moldova în comun cu partenerii desfășoară în permanență diferite măsuri de responsabilizare a angajatorilor și angajaților.
Organizația Internațională a Muncii, de Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, pe această cale, reiterează apelul său privind responsabilizarea tuturor celor implicați în procesul de muncă, fapt esențial pentru stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2: Anticipează, pregătește-te și răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19.
Mai multe detalii la subiect: https://www.ilo.org/budapest/what-we-do/projects/WCMS_753079/lang–en/index.htm?fbclid=IwAR3gsyfPEp48kwegodX_456yHAc71_paZoKbfw14GYJQ4rsAdeQlFH8yF7Q