Sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați între RM și UE
Un sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană va fi dezvoltat pentru Serviciul Vamal cu sprijinul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene. O ședință de lucru pentru a marca startul activităților a avut loc cu participarea conducerii Serviciului Vamal și a Delegației Uniunii Europene.
Acordul de recunoaștere reciprocă (Mutual Recognition Agreement, MRA) a Agentului Economic Autorizat (AEO) dintre Republica Moldova și UE este o prioritate și un angajament în cadrul Acordului de Asociere / DCFTA art. 197 (j): ”Părțile stabilesc, acolo unde este relevant şi adecvat, recunoașterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial şi a controalelor vamale, inclusiv a măsurilor echivalente de facilitare a comerțului”.
Se preconizează că aceasta va accelera procesul de vămuire, reducând astfel întârzierile la frontieră și facilitând comerțul, în același timp, consolidând securitatea, inclusiv prevenirea și combaterea contrabandei și a altor fraude vamale. Noul sistem de schimb de date între autoritățile vamale ale statelor membre ale UE și Republica Moldova va aduce țara la etapa finală înainte de semnarea Acordului – etapele anterioare cuprinzând, în mare parte, aproximarea legislației naționale.
În debutul ședinței, directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a declarat: „Proiectul pe care îl lansăm astăzi împreună cu partenerii noștri europeni are menirea de a pregăti Republica Moldova pentru semnarea Acordului de recunoaștere reciprocă a AEO dintre RM și UE. Acest sistem informațional va asigura transmiterea în timp real a informațiilor actualizate referitoare la evoluția programelor AEO pentru a spori securitatea lanțului de aprovizionare și a facilita schimburile comerciale. Apreciem asistența substanțială din partea UE în dezvoltarea și modernizarea Serviciului Vamal, ceea ce contribuie la facilitarea comerțului internațional și securizarea frontierei.”
La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko a menționat: „Uniunea Europeană continuă să ofere sprijin tangibil pentru dezvoltarea sectorului de afaceri din țară. Acordul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați va fi un pas important către integrarea economică mai avansată între UE și Republica Moldova, creșterea exporturilor produselor moldovenești pe piața europeană și de un interes vital pentru afaceri. Sistemul de schimb de date în cadrul Acordului de recunoaștere reciprocă, care este una dintre condițiile principale pentru încheierea acordului, va fi dezvoltat cu sprijinul UE. Va fi primul sistem de conectare între autoritățile vamale ale statelor membre ale Uniunii Europene și cele ale Republicii Moldova”.
Înainte de a ajunge la punctul de dezvoltare a sistemului de schimb de date, Serviciul Vamal a implementat o serie de acțiuni, inclusiv evaluarea legislației vamale naționale și aproximarea acesteia cu cea a Uniunii Europene. Acest lucru a fost realizat, de asemenea, cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Misiunii Înalților Consilieri.
Mihaela Rotari