Acces limitat la vaccinurile COVID pentru cei săraci din Europa: Cazul Republicii Moldova

Acces limitat la vaccinurile COVID pentru cei săraci din Europa: Cazul Republicii Moldova

În cel mai mare spital din Moldova, personalul medical este epuizat. Luni de lucru pe prima linie a COVID-19 și-au avut efectul. Doctorul Ala Rusnac este unul dintre acești oameni obosiți. Lucrează la secția de terapie intensivă din cadrul Spitalul Republican Central din Chișinău, dar are și o experiență directă de a fi pacient.

Ea a dezvoltat pneumonie severă după ce a contractat COVID 19 și a rămas fără muncă timp de o lună. În cele din urmă a fost vaccinată pe 2 martie, prima zi în care au început vaccinările în țară. Doctorul Rusnac este unul dintre puținii norocoși care au primit injecția în Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa și știe cât de importante sunt acestea.

Ea ne spune cât de conștientă este că „vaccinul este singura modalitate de a scăpa de problemele legate de COVID-19, de a reduce rata mortalității, de a reduce numărul de pacienți cu forme severe și foarte severe de COVID-19, și, în general, de a menține oamenii în viață”.

Lipsa dozei

Până în prezent, Moldova a primit doar 36 000 de doze, abia suficient pentru 1% din populația sa de 2,6 milioane. Acest stoc nu este suficient pentru a acoperi obiectivul principal al țării: cei 60 000 de personal medical. Alexei Ceban, coordonator al Programului Național de Vaccinuri, ne spune că este pregătită o implementare în trei etape. Cu toate acestea, dozele nu sunt. El explică faptul că, pentru a-și menține obiectivul de a imuniza 70% din populația lor, „trebuie să avem mai multe negocieri cu producătorii. Dar suntem o țară mică, cu o populație mică; nu suntem la fel de interesanți pentru producători ca și alte țări”.

Consecințele lipsei dozelor sunt grave, în special pentru cei mai sensibili. Am însoțit un ONG numit Diaconia, care distribuie cutii de prânz pentru populațiile în vârstă și izolate, într-un cartier sărac din Chișinău. În săptămâna în care am mers acolo, rata mortalității aproape se dublase față de săptămâna precedentă. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, încă nu există niciun semn de vaccinuri.

Părintele Andrian Agapi lucrează cu Diaconia. Oamenii au încredere în el și în preoții din acea zonă. Aceștia își împărtășesc îndoielile și preocupările cu privire la acestea. El ne spune ca „deoarece campania de vaccinare nu a sosit inca aici, nimeni nu vorbeste despre asta”. Pentru oamenii de acolo „vaccinurile nu fac parte din discuțiile lor zilnice” sau chiar din viața lor de zi cu zi.

Un președinte care luptă împotriva corupției

Moldova are un nou președinte pro-UE ales, Maia Sandu. Am vizitat-o la Palatul prezidențial. A reușit să obțină o donație de 200 000 de doze din România. De asemenea, a obținut acces gratuit la 20% din necesarul total de vaccinuri al Moldovei din programul COVAX, co-sponsorizat de Organizația Mondială a sănătății.

Autoritățile continuă să negocieze achiziționarea dozelor la rate preferențiale prin acest program OMS și de la producători. Cu toate acestea, problemele financiare, birocrația, neîncrederea și presupusa corupție împiedică aceste încercări.

Sandu ne spune că „vedem state care se află într-o poziție mai bună, cu instituții mai puternice, care se confruntă cu provocări. Vă puteți imagina cât de dificil este pentru un stat cu instituții slabe precum Moldova”. Combaterea corupției în țara sa este pe primul loc în agenda ei și speră că reformele vor îmbunătăți situația vaccinului. „Trebuie să scăpăm de corupți care încearcă să facă bani astăzi chiar și din situația actuală”, adaugă ea.

Munca în străinătate

Dacă nu se găsesc soluții, țara riscă să devină din ce în ce mai izolată. Aproximativ o treime din populația Republicii Moldova lucrează în străinătate, deseori pe contracte temporare în țări precum Germania și România. O campanie de vaccinare ineficientă ar putea însemna că s-ar putea să nu mai găsească această activitate.

Ala Tocarciuc este expert independent în politici de sănătate. Ea însăși a lucrat în străinătate în țări precum Ucraina, Rusia, Elveția și Irlanda. Ea ne spune că „este deja clar că intrarea și ieșirea din Moldova depinde de vaccinare. Există deja o mulțime de întrebări referitoare la un pașaport de vaccinare verde și la modul în care acesta va influența mobilitatea, deoarece totul este interconectat”. Ea crede cu tărie că succesul campaniei globale de vaccinare va determina succesul campaniei de vaccinare a Moldovei și vice-versa.

La stația centrală de autobuz a capitalei vedem în primul rând efectul pe care îl are mobilitatea redusă asupra Moldovei. Principala agenție de turism avea zilnic 10 de autobuze care plecau spre București. Pasagerii erau în mare parte lucrători temporari. Acum există doar două servicii programate pe zi.

Eugeniu Galupa, managerul agenției ne spune că dacă vinde 10 bilete pe zi, are noroc.

Necesitatea de a spera

Dar oamenii nu pot reveni la normal și se pot deplasa liber până când nu se găsește o soluție de vaccin. Peste 4000 de persoane au murit deja din cauza coronavirusului din Moldova. Este un număr pe care Anatolie Stefanet, liderul unei formații populare de jazz, îl cunoaște prea bine. El și-a pierdut soția, mama și mai mulți prieteni din cauza virusului. Vaccinurile au venit prea târziu pentru cei dragi, dar speră că vor putea juca un rol mai bun în viitor.

El ne spune că „ființele umane trebuie să aibă speranță în ceva”. El știe că tragedia sa personală l-a împins să se simtă în acest fel, dar este convins că vaccinurile pot aduce această speranță. După cum spune el, „vaccinurile ne vor ajuta să rămânem în viață”.

sursa: euronews.com
Traducere: Angela Tanas

Share