Greceanîi: Este imposibil să lupți pentru supraviețuirea fizică și morală a omenirii, îngrădindu-te de lume. Noi, țările mici, cunoaștem acest lucru foarte bine

Greceanîi: Este imposibil să lupți pentru supraviețuirea fizică și morală a omenirii, îngrădindu-te de lume. Noi, țările mici, cunoaștem acest lucru foarte bine

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a ținut un discurs la Conferința internațională „Provocările și amenințările globale în contextul pandemiei COVID-19: terorismul și extremismul violent”, transmite OFICIAL.

În alocuțiunea sa, Zinaida Greceanîi s-a referit la amenințările psihologice în societate, pe care le generează stresul legat de pandemie.

„În spatele unor probleme sanitare și socio-economice uriașe, nu estimăm cu deplina seriozitate o altă amenințare evidentă – schimbările tectonice în conștiința societăților. Oboseala, stresul și neîncrederea în revenirea la viața normală într-un viitor previzibil – toate acestea afectează psihicul oamenilor”, a menționat Speakerul.

În opinia sa, există riscuri sporite de utilizare a COVID-19 în interesul grupurilor extremiste, iar tinerii sunt mai vulnerabili, deoarece o mare parte a timpului îl petrec în mediul online care poate fi teren fertil pentru manipulare și incitare.

Speakerul este de opinia că statele trebuie să adopte o abordare comună, cuprinzătoare și echilibrată, bazată pe drepturile omului, pentru diminuarea riscurilor extremismului. Iar în acest sens este imperativă cooperarea transnațională, schimbul de informații și de experiență. Președintele Legislativului a accentuat rolul important al Adunării Interparlamentare a CSI în facilitarea dialogului dintre statele-membre în problemele de actualitate.

„Este imposibil să lupți pentru supraviețuirea fizică și morală a omenirii, îngrădindu-te de lume. Noi, țările mici, cunoaștem acest lucru foarte bine”, a declarant Zinaida Greceanîi.

Speakerul a împărtășit experiența țării noastre în prevenirea fenomenelor extremiste: Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege care înăsprește sancționarea și pedepsirea constituirii, aderării sau sprijinirii organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 52-a sesiune plenară a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), desfășurată în perioada 15-16 aprilie curent, în Palatul Tavriceski din Sankt-Petersburg, fiind organizat în comun de AIP CSI, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului (UNOCT).

Cristina Pendea

Share