Deținătorii de animale pot depune cerere de solicitare a plăților per cap de animal la AIPA
În baza Ordinului nr.27 din 15.02.2021 al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), AIPA lansează campania de recepționare a cererilor de solicitare a plăților directe per cap de animal începând cu 1 aprilie curent.
Astfel, în perioada 1 aprilie – 4 iunie 2021, deținătorii de animale înregistrați în Registrul de stat al animalelor (RSA) conform Legii nr. 231/2006, pot depune dosarele de solicitare a suportului financiar la Subdiviziunile Teritoriale ale AIPA.
Conform Regulamentului privind acordarea de plăți directe per cap de animal, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.836/2020, plățile directe vor fi oferite pentru trei măsuri de sprijin:
Măsură 1: bovine
· Submăsura 1.1 Vaci din rase specializate pentru producția de lapte și mixte – 7000 lei;
· Submăsura 1.2 Vaci din rase specializate pentru producția de carne – 7000 lei;
· Submăsura 1.3 Junci peste 12 luni – 5000 lei.
Măsura 2: ovine
· Submăsura 2.1 Oi din rase specializate pentru producția de lapte și mixte – 500 lei;
· Submăsura 2.2 Oi din rase specializate pentru producția de carne – 500 lei;
· Submăsura 2.3 Mioare peste 12 luni – 300 lei.
Măsura 3: caprine
· Submăsura 3.1 Capre – 500 lei;
· Submăsura 3.2 Căprițe peste 12 luni – 300 lei.
De menționat, ca pentru animalele de rasă pură, exploatate în cadrul fermelor zootehnice de prăsilă, din rasa pentru care au fost atestate fermele zootehnice de prăsilă și care fac obiectul evidenței zootehnice conform instrucțiunilor de bonitare, valoarea plății directe acordate se majorează cu 50%.
Pentru a obține informații cu privire la: condițiile de accesare a plăților directe, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor de solicitare a suportului financiar, cuantumul dar și speciile de animale pasibile plăților directe, accesați REGULAMENTUL.
Totodată, documentele privind depunerea dosarului de solicitare a plăților directe per cap de animal, le găsiți aici.
În vederea obținerii suportului consultativ privind depunerea dosarului, puteți beneficia de servicii de consultanță de la Asociațiile de profil Zootehnic, pe care le găsiți aici.
De menționat că, pentru implementarea Plăților directe per cap de animal, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 30%, iar în anul curent, această sumă constituie 80 mil. lei.
Cristina Pendea