Convenția Românilor din Republica Moldova – constituită

Convenția Românilor din Republica Moldova – constituită

Mișcarea Civică Europeană a constituit, astăzi, Convenția Românilor din Republica Moldova, transmite OFICIAL.

Mișcarea, susținută de către deputații votanți ai Declarației de Independență, împreună cu un număr de personalități cu contribuții substanțiale la procesele de renaștere națională, și-au fixat următoarele principii programatice:

„1. Se recunoaște caracterul românesc al statului Republica Moldova. Politicile identitare promovate de către guvernare se vor baza pe adevărul științific și istoric, conform căruia românii de la est de Prut sunt parte componentă a poporului român și locuiesc în teritoriul lor național.
2. Integrarea Republicii Moldova în spațiul  românesc și european devine obiectiv strategic de coeziune socială, de solidaritate și unitate națională, de civilizație și dezvoltare.
3. Reprezentanților grupurilor etnice de pe teritoriul R. Moldova li se recunosc și li se garantează drepturile și libertățile democratice în conformitate cu modelele și standardele europene.
4. La etapa actuală, cea mai fezabilă cale de integrare a Republicii  Moldova în spațiul românesc și european este semnarea unui Tratat interstatal de fraternitate și parteneriat strategic dintre Republica Moldova și România.
5. Securitatea adevărată și efectivă a Republicii Moldova poate fi asigurată doar prin participarea la structurile de securitate colectivă din spațiul european și cel euro-atlantic.
6. Proiectele de armonizare, omogenizare și standardizare a infrastructurii politice, administrative, economice, culturale, mediatice, educaționale etc. din cele două state românești devin parte integrantă a Programului de guvernare.
7. Autoritățile de la Chișinău, în colaborare cu cele din România, vor elabora și aplica un Program național de cultivare a identității naționale românești, de contracarare a propagandei imperiale, a românofobiei și  eurofobiei.
8. Modelul statului de drept, aplicat în statele membre ale UE, devine prioritate a Programului de guvernare. Combaterea corupției este pusă în sarcina unor instituții specializate, organizate după modelul românesc și european, gen DNA, DIICOT etc.
9. Promovarea reformei teritorial-administrative în baza principiilor europene de descentralizare, rentabilitate și autonomie financiară.
10. Se declară inacceptabilă federalizarea Republicii Moldova ca mijloc de soluționare a conflictului transnistrean. Teritoriului din stânga Nistrului i se atribuie statut politic de teritoriu temporar ocupat și se inițiază negocieri oficiale cu Federația Rusă pentru retragerea armatei și a armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova”, se spune în Manifestul Convenției.

De asemenea, Convenția Românilor, în cazul alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare, va avea următorul parcurs:

– Organizarea unui front electoral comun de orientare românească al  forțelor politice și civice;
– Crearea unor mecanisme pentru identificarea și selectarea candidaților, atât din cadrul partidelor politice, cât și din societatea civilă și întocmirea Listei Electorale Naționale Românești, ca unică soluție de acumulare maximă a votului național românesc;

– Elaborarea și aprobarea principiilor de bază ale Programului de guvernare.

„Suntem convinși că identitatea națională românească a Republicii Moldova poate fi consolidată și extinsă doar prin participarea la alegeri a tuturor forțelor politice și civice, de orientare românească, pe o singură Listă Electorală Națională Românească”, menționează membrii Convenției.

Convenția anunță declanșarea campaniei publice simbolice de subscriere a Declarației oficiale a Sfatului Țării de unire a Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România din 27 martie 1918.

„Facem apel către toți cei care pledează cu adevărat pentru cauza românească a Republicii Moldova să se alăture și să contribuie efectiv la organizarea și activitatea Convenției Românilor din Republica Moldova și să subscrie la Declarația de Unire din 27 martie 1918”, mai menționează membrii Convenției.

Cristina Parfeni

Share