CEC a finalizat desfășurarea instruirii dedicate persoanelor responsabile de finanțele partidelor politice

CEC a finalizat desfășurarea instruirii dedicate persoanelor responsabile de finanțele partidelor politice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a finalizat desfășurarea instruirii dedicate trezorierilor partidelor politice (persoanele responsabile de finanțele partidului politic). Reiterăm, că aceasta a fost organizată în perioada 15-19 martie, în cadrul a 5 sesiuni online, care au avut drept scop oferirea asistenței tehnice dar și prezentarea metodologiei de întocmire și prezentare a Raportului privind gestiunea financiară pentru anul 2020, prin sistemul SSI „Control Financiar”. Astfel de acțiuni sunt importante și pentru facilitarea comunicării dintre CEC și partidele politice în vederea identificării problemelor existente și perfecționării procesului de asigurare a transparenței și corectitudinii finanțării politice, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.

Cu părere de rău – menționează sursa – nu toți reprezentanții partidelor politice au dat curs invitației lansate de către Comisia Electorală Centrală și nu au utilizat oportunitatea de a beneficia de o ghidare profesionistă din partea specialiștilor din cadrul Comisiei privind procedurile de raportare online, cu soluționarea eventualelor provocări întâmpinate în acest proces. Astfel, menționăm că doar 24 de formațiuni din cele 50 invitate au participat la instruire:

  1. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
  2. Partidul Popular Creștin Democrat
  3. Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”
  4. Partidul Politic „Șor”
  5. Partidul Politic „Partidul Nostru”
  6. Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”
  7. Partidul Politic „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”
  8. Partidul Politic „MOLDOVA MARE”
  9. Partidul Liberal Democrat din Moldova
  10. Partidul „Patrioții Moldovei”
  11. Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie
  12. Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova
  13. Partidul Popular Socialist din Moldova
  14. Partidul Acțiunea Democratică
  15. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
  16. Partidul Politic “Partidul Popular Românesc”
  17. Partidul Politic „PATRIA”
  18. Partidul Politic „Partidul Popular European din Moldova”
  19. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”
  20. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
  21. Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI”
  22. Partidul Politic ”Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”
  23. Partidul Politic „PRO MOLDOVA”
  24. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”

Participanții la instruire au discutat subiecte legate de gestiunea financiară a partidului pentru anul 2020, sursele de finanțare, prezentarea rapoartelor operative lunare privind efectivul de personal din staff-ul partidului politic, informații privind patrimoniul partidului politic, dar și aspecte tehnice care vizează exclusiv activitatea trezorierilor în completarea și prezentarea rapoartelor financiare prin intermediul sistemului SSI „Control Financiar”.

Comisia Electorală Centrală atenționează că 31 martie 2021 este termenul limită de prezentare a raportului anual privind gestiunea financiară a partidului politic pentru anul 2020. Raportarea va fi realizată atât în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cât și pe suport de hârtie, conform modelelor de documente stabilite și aprobate în acest sens, care, ulterior, vor fi făcute publice, fiind plasate la rubrica „Finanțarea”, secțiunea “Finanțarea partidelor prin Control financiar”, pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md.

Cristina Gurez

Share