Jizdan: Suntem în război sau nu?! În 1992 am pierdut 301 conaționali de-ai noștri, care au murit în războiul de la Nistru. În prezent…

Jizdan: Suntem în război sau nu?! În 1992 am pierdut 301 conaționali de-ai noștri, care au murit în războiul de la Nistru. În prezent…

Secretarul general al Partidului Democrat (PDM), deputatul Alexandru Jizdan consideră că acțiunile ministerelor implicate în combaterea COVID-19 trebuie să fie intensificate, să fie creată o celulă de criză în format extins și să întreprindă unele măsuri urgente, transmite OFICIAL.

Alexandru Jizdan afirmă că trebuie să „ne asumăm împreună gestionarea acestui război”.

„Suntem în război sau nu?! În 1992 am pierdut 301 conaționali de-ai noștri, care au murit în războiul de la Nistru. În prezent, doar în perioada 4-14 martie, adică în 10 zile, am pierdut 306 oameni, iar totalul este de 4300 victime, aproximativ două sate din Moldova.

Astea nu-s cifre, sunt vieți omenești pe care nu am putut să le păstrăm.

În anul 1992 nu se discuta despre lockdown. Conducerea Țării și-a asumat răspunderea și a intrat în acest război pentru existență. La fel e și azi, doar că interesele politice au orbit pe cei care ar trebui să primească decizii, la fel de existențiale.

Dacă politicienii încă nu au înțeles că așa nu se joacă cu viața oamenilor acestei țări și au ca prioritate doar ratingul, atunci nu a rămas altceva decât să chemăm în această luptă militarii, oamenii cu epoleți și voluntarii. Să ne asumăm împreună gestionarea acestui “război” care zilnic ne omoară oamenii”, menționează Jizdan.

În calitate de ex-ministru de Interne, Alexandru Jizdan propune:

1. Instituirea și operaționalizarea IMEDIATĂ a Centrului Unic de comandă în cadrul IGSU al MAI care să fie activ non stop. Chiar dacă această recomandare se regăsește în decizia Consiliului Suprem de Securitate, după 48 de ore nu s-a schimbat nimic;
2. Cooptarea în acest Centru a celor mai buni specialiști, cu experiență practică, indiferent de viziunile politice și statutul social;
3. Centrul de comandă va prelua organizarea și evidența procesului de vaccinare;
4. Centrul va analiza zilnic situația pandemică și va înainta propuneri concrete despre restricții. (De ex: referitor la deplasările din localitate în localitate, activitatea transportului public, cu privire la întruniri, zile de odihnă și sărbători, funcționarea piețelor, magazinelor, centre comerciale, săli sportive, locuri de agrement, instituții de învățământ, etc.);
5. Implicarea operatorilor telefoniei mobile prin expedierea sistematică a alertelor de COVID.6. Intensificarea campaniilor de informare în mass-media, dar și pe platformele de comunicare ale ministerelor;
7. De implicat toți psihologii din instituțiile statului pentru consilierea psihologică a medicilor;
8. MAI și MSMPS vor perfecta baza normativă în vederea stabilirii unui mecanism prin care va fi posibilă implicarea voluntarilor în prevenirea și combaterea virusului.

„Sunt doar câteva acțiuni, pe care la această etapă este necesar să le punem în aplicare, altfel mergem spre cifre care depășesc pierderile unui conflict armat”, menționează Jizdan.

Cristina Parfeni

Share