Pe fundalul dezbaterilor de vineri din Parlament privind amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere, prețurile la combustibil au crescut cu 4-5%

Pe fundalul dezbaterilor de vineri din Parlament privind amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere, prețurile la combustibil au crescut cu 4-5%

Proiectul de lege prevede ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile plafon o dată pe lună (o practică similară a existat în perioada 2016-2019, când ANRE stabilea plafonul o dată la două săptămâni).

Unul dintre principalele motive pentru revizuirea legii, potrivit autorilor, este „majorarea nejustificată” a prețurilor la produsele petroliere din Moldova.

În ultimele patru luni (noiembrie 2020 – martie 2021), în Moldova, prețurile la combustibil au crescut, în mai multe etape, cu 11% (benzină) și 19% (motorină).

În același timp, în aceeași perioadă, prețul benzinei pe piața PLATTS FOB MED a crescut cu 72% (de la 377 dolari pe tonă în noiembrie 2020 la 650 dolari la mijlocul lunii martie 2021). Tendințele mondiale pe piața petrolului și a produselor petroliere sunt discutate activ în mass-media mondială.

Recent, în presa din mai multe țări, au apărut declarații ale șefilor marilor companii petroliere mondiale că se așteaptă la un deficit al petrolului și al produselor petroliere, ceea ce va provoca o creștere bruscă a prețurilor.

Principalul motiv este faptul că, în perioada pandemiei, producătorii de petrol din lume practic nu au făcut investiții și nu vor putea satisface cererea care va apărea în viitor suficient de repede: „Tendința actuală, pe care piața mondială o arată, este o orientare clară că, în prezent, prețurile nu doar că s-au stabilizat, dar sunt și în creștere”.

Experții, opinia cărora a fost solicitată de corespondenții InfoMarket, observă că majorarea prețurilor este inevitabilă în toate țările – chiar și în cele în care petrolul se extrage și se rafinează.

Prețurile sunt determinate de cerere și ofertă, deoarece în aproape toate țările cu economii de piață, prețurile pentru produsele petroliere nu sunt reglementate de stat. Iar încercările unei țări, care este 100% dependentă de importul de produse petroliere, de a influența prin lege formarea prețurilor pentru acestea, în special pe fondul tendințelor globale de creștere a cererii, pot duce la faptul ca importul și vânzarea de combustibil să devină pentru operatori economic nerentabilă. În consecință, acest lucru poate duce la un deficit al produselor petroliere pe piața internă.

sursa: InfoMarket.md

Share