Monica Babuc: În PDM au rămas acei oameni care rezonează cu valorile noastre naționale și care cred în democrația autentică formată în partid

Monica Babuc: În PDM au rămas acei oameni care rezonează cu valorile noastre naționale și care cred în democrația autentică formată în partid

Interviu cu Monica Babuc, vicepreşedintă a Partidului Democrat din Moldova, vicepreşedintă a Parlamentului în perioada 2019-2020, pentru Almanah Politic

Cum a fost anul 2020 din perspectiva vicepreședintelui Parlamentului, Monica Babuc, or în cea mai mare a anului aţi fost în această funcţie?

Anul 2020 a fost un an complicat, atât din cauza situației pandemice, crizei economice generate de COVID-19, situației globale complexe, cât și a crizei politice în care s-a trezit Republica Moldova. La nivel personal, ca și alte zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, am trecut împreună cu familia mea prin COVID-19.

Ce a mers bine și ce mai puțin bine în activitatea Legislativului în 2020?

Lucrurile merg bine atâta timp cât există respect pentru lege și drepturile tuturor părților implicate sunt respectate. Cât am fost la guvernare, am promovat proiecte sociale și am apărat cu sfințenie drepturile omului, condamnând, totodată, traseismul și corupția politică. Din păcate, această legislatură va rămâne în istoria țării ca o pată tristă și rușinoasă, cauzată de corupția și traseismul unor deputați.

Ce ar trebui de făcut pentru a spori eficiența Legislativului?

În capul lucrurilor sunt oamenii, iar eficiența Legislativului poate fi sporită numai promovând în Parlamentul Republicii Moldova oameni profesioniști, integri, experimentați și cu iubire de neam și țară. Atâta timp cât pe listele de deputați vom întâlni personaje cu trecut dubios, participanți la acte de corupție și furt sau care nu s-au remarcat cu nimic în activitatea profesională, cu greu vom putea cere eficiență în rezolvarea problemelor oamenilor și țării.

Cum vi s-a părut anul politic 2020 din perspectiva de vicepreședintă a PDM?

De-a lungul întregii perioade de vicepreședinte al Parlamentului, până în momentul în care noua majoritate politică PSRM-Șor a hotărât cu de la sine putere și cu încălcări grave ale procedurilor să mă revoce, am încercat să impun respectul reciproc, prioritizarea intereselor naționale și ale cetățenilor, echilibrul și cumsecădenia, așa cum am insistat întotdeauna și am făcut tot ce a fost posibil să reconstruim PDM pe principii sănătoase, transparente, de respect reciproc și de consolidare a unei echipe de oameni onești și profesioniști în jurul idealurilor naționale și europene. A fost un an foarte greu și din punct de vedere al construcției de partid, cu multe dezamăgiri și lovituri sub centură. Dar a fost și anul lucidității, anul despărțirii benefice de iluzii. Cunoaștem că „vremurile tulburi nasc oameni luminoși”. Am văzut mulți dintre aceștia în PDM-ul renovat.

Ce a determinat PDM să vină la guvernare în martie 2020?

Sunt mulți cei care vorbesc și doar critică și mai puțini cei care în perioadă de criză își asumă responsabilitatea. PDM a decis să dea o mână de ajutor în acel moment complicat și să participe la actul guvernării. Avem oameni buni și profesioniști. Rolul Partidului Democrat în acel Guvern a fost unul clar: asigurarea implementării Acordului de Asociere, apropierea de Uniunea Europeană, menținerea integrității teritoriale, securitatea energetică, continuarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, menținerea relațiilor bune cu vecinii, România și Ucraina. Timpul a arătat că, odată cu retragerea PDM de la guvernare, aceasta a derapat la toate capitolele.

Cum a fost, în opinia Dvs., prestația PDM la guvernare în 2020?

Reprezentanții PDM în Guvernul RM au adus profesionalism, experiență, dedicație și un plus de patriotism. Miniștrii PDM au știut când a fost cazul să spună „nu” tranșant inițiativelor politice antinaționale și să apere integritatea națională, dezvoltarea economică, drepturile cetățenilor RM din stânga Nistrului și să construiască în timp record un adevărat sistem de învățământ la distanță în condiții de pandemie.

Pe cât de justificată a fost retragerea PDM de la guvernare?

Republica Moldova a ajuns la un moment de cotitură odată cu alegerile prezidențiale, iar, ca urmare a discuțiilor cu membrii și simpatizanții partidului, în interiorul fracțiunii, în Biroul Executiv și după consultările cu organizațiile teritoriale, am concluzionat că țara și guvernarea au nevoie de o resetare, având în vedere tendințele ce se prefigurează la nivel internațional, regional, dar și intern în ceea ce ține de funcționarea unor domenii vitale, cum ar fi economia, domeniul social, cel de ocrotire al sănătății și al educației.

Astfel, Partidul Democrat din Moldova a luat decizia ca, imediat după învestirea în funcție a Președintelui ales, să-și retragă reprezentanții săi din Guvern, pentru a oferi  posibilitatea noului şef de stat de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul, în conformitate cu prevederile constituționale și respectând votul exprimat de cetățeni. Noi vedem ce mișcări au loc acum în Parlament, migrarea dintr-un partid într-un grup, dintr-un grup în platformă etc. și concluzionăm că am luat decizia corectă.

Cum vedeți perspectivele PDM în continuare?

PDM face azi #altfeldepolitica, noi ne-am curățat de ultimele elemente ce știrbeau din imaginea PDM, din cauza cărora au avut de suferit sutele de oameni cinstiți din partid. Acum în fracțiune și în general în partid au rămas acei oameni care rezonează cu valorile noastre naționale și care cred în democrația autentică formată în partid. Sunt convinsă că, împotriva tuturor greutăților, PDM are viitor și că, chiar și în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, PDM va intra în viitorul Parlament, reprezentat de nu mai puțini deputați decât în prezent.

Share