Ciubuc, despre 2 întreprinderi ale Republicii Moldova: Practic sunt pierdute
Deputatul, dar și președintele Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, Nicolae Ciubuc, în cadrul unui briefing de presă, a anunțat că pe parcursul ultimelor două săptămâni au fost audiate practic toate instituțiile de stat relevante pe domeniul administrării substanțelor minerale utile. Prin urmare, deputatul astăzi a venit cu sesizări către mai multe instituții ale statului, informează OFICIAL.
„Un subiect sensibil, care a fost discutat, este legat de modul de gestionare a patrimoniului de stat aflat în Ucraina – este vorba despre cele două cariere, întreprinderi de stat a Republicii Moldova. Întreprinderi de care… toți membrii comisiei am rămas stupefiați de informațiile care au fost furnizate de reprezentanții Agenției Proprietăți Publice. Drept concluzii, constatăm că practic aceste întreprinderi sunt pierdute pentru Republica Moldova”, a declarat Ciubuc.
Un alt subiect, potrivit parlamentarului, este legat de o sesizare. „Este vorba de Cariera Micăuți, un caz strigător la cer. Anterior, am menționat că s-au constatat mai multe nereguli – începând de la valorificarea ilegală a resurselor minerale, adică extragerea ilegală de pe terenurile care nu le aparțin. Iată că, ceea ce am constatat atunci s-a adeverit prin Actul Inspectoratului pentru protecția mediului, care a fost întocmit recent. Act care a precedat controlul efectuat de acest inspectorat, care a fost demarat încă din luna august. Acest control s-a finalizat și în virtutea tuturor evenimentelor s-a reușit să se facă un lucru enorm. S-au constatat mai multe încălcări legate de modul de extragere a zăcămintelor, a fost o diferență exorbitantă. Valoarea prejudiciului constituie 684 milioane de lei”, a precizat Ciubuc.
Cel mai grav în acest sens, susține deputatul, este că acei de la Carieră s-au adresat în instanța de judecată, la Judecătoria raionului Strășeni, care a emis o încheiere, la 26 ianuarie 2021, foarte dubioasă și ilegală din punct de vedere juridic prin care dispune interzicerea tuturor instituțiilor și organelor cu funcții de control și supraveghere din Republica Moldova să efectueze careva controale la întreprinderea respectivă fără acordul instanței de insolvabilitate sau, după caz, administrator.
„În acest sens, în cadrul comisiei, noi am luat act de acest document și am decis ca să sesizăm, în continuare, Procuratura Generală. La fel, solicităm Inspectoratului pentru protecția mediului, cât și Ministerului Agriculturii să întreprindă măsurile pentru anularea acestei încheieri. Totodată, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de o astfel de decizie și să dea o apreciere asupra legalității și conformării în cadrul legal a deciziei instanței de judecată. În același timp, solicităm Ministerului Agriculturii să demareze, conform procedurilor contractuale, procedura de reziliere a contractului de atribuire a folosinței”, a anunțat Nicolae Cubuc.
Mihaela Conovali