Departamentul de Comerţ al SUA va sprijini Guvernul de la Chişinău în promovarea reformelor

Departamentul de Comerţ al SUA va sprijini Guvernul de la Chişinău în promovarea reformelor

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul Adjunct al Departamentului de Comerţ al SUA, Bruce Andrews. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind perspectivele de cooperare moldo-americană, în special în domeniul economic.

Premierul a menţionat că dezvoltarea economică este una dintre cele trei priorităţi de bază ale Guvernului. „Unitatea naţională, supremaţia legii şi economia sustenabilă sunt priorităţile noastre, care stau la baza  modernizării ţării şi realizării obiectivului principal – integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Prim-ministrul. În acest context, Chiril Gaburici a subliniat că asistenţa şi expertiza partenerilor externi este foarte importantă şi a exprimat interesul Republicii Moldova pentru atragerea investiţiilor în economia ţării, precum şi pentru preluarea celor mai bune practici internaţionale în vederea realizării obiectivelor propuse.

La rândul său, Bruce Andrews a reiterat disponibilitatea Departamentul de Comerţ al SUA de a sprijini Guvernul de la Chişinău în promovarea reformelor şi a opinat că Republica Moldova ar trebui să valorifice toate oportunităţile de cooperare şi asistenţă.

Oficialul american s-a arătat încrezător că Republica Moldova are potenţial de a deveni o ţară prosperă. „Deschiderea pe care o demonstraţi în dialogul cu partenerii externi este impresionantă”, a spus Bruce Andrews. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D.Pettit, prezent la întrevedere, a confirmat că, pentru prima dată în experianţa sa diplomatică, a avut ocazia să discute în mod deschis şi direct cu Premierul şi membrii Guvernului pe care îl conduce, despre obiectivele de dezvoltare ale ţării, dar şi despre căile de realizare a acestora, referindu-se la şedinţa comună de lucru a membrilor Cabinetului de miniștri moldovean cu partenerii externi ai Republicii Moldova, din 1 mai curent.

Din 1992, Statele Unite ale Americii au acordat Republicii Moldova asistenţă financiară în valoare de aproape 1,2 miliarde dolari SUA, inclusiv 20,6 milioane dolari SUA în anul 2014 au fost oferite de Guvernul american prin intermediul programelor USAID al Departamentului de Stat al SUA.

_d_10417_d_10459_1 _dor4320 _dor4369

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doina Secrieru

Share