Delegația Republicii Moldova condamnă poziția distructivă a componentei transnistrene în cadrul CUC
La Bender au continuat dezbaterile asupra proiectului ordinii de zi propus de către delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, transmite OFICIAL.
Au răsunat sugestii de a extrage din proiect subiectele „problematice”, adică acelea asupra cărora părțile nu au ajuns la consens și de a le examina în alt format, tot pe platforma Comisiei, iar ședințele ordinare să fie desfășurate fără aceste subiecte.
Delegația Republicii Moldova a reiterat că, potrivit documentelor constituante, Comisia Unificată de Control este obligată să reacționeze și să vină cu soluții la toate încălcările care destabilizează situația în Zona de Securitate și afectează drepturile locuitorilor. În acest sens, problemele propuse spre discuție – fie că țin de răpirea cetățenilor, fie că se referă la funcționalitatea mecanismelor de pacificare – sunt extrem de importante și nu pot fi ignorate în cadrul activității regulamentare a Comisiei.
În ceea ce privește implementarea unei decizii a Comisiei luate la 24 septembrie 2020 pentru documentarea posturilor ilegale, instalate de structurile transnistrene sub pretextul luptei cu infecția Covid-19, au fost audiați șefii militari superiori delegați de părți în cadrul Comandamentului Militar Întrunit. Aceștia au raportat că sunt în căutare de soluții, dar progrese mari nu au înregistrat. Delegația Republicii Moldova atenționează că tergiversarea punerii în aplicare a acestei decizii la fel compromite mecanismul existent de pacificare.
Prin urmare, exponenții Tiraspolului au împiedicat aprobarea ordinii de zi, iar ședința ordinară a Comisiei nu a avut loc deja de aproape 4 luni, începând cu 8 octombrie 2020, atunci când în ajun reprezentanți înarmați ai structurilor subordonate Tiraspolului au răpit în raionul Camenca cetățeni ai Republicii Moldova.
Delegația Republicii Moldova condamnă poziția distructivă a componentei transnistrene în cadrul Comisiei și notează că, în timp ce aceștia încearcă să distragă atenția Comisiei și a opiniei publice de la probleme acute, structurile de forță ale Tiraspolului își reiau acțiunile provocatoare în Zona de Securitate.
Astfel, la 3 februarie curent, în adiacentul stației de cale ferată Bender-2, a fost observat un post mobil ilegal „grăniceresc”. La 4 februarie, în orele în care Comisia își ținea lucrările, un alt asemenea post și-a făcut apariția la intersecția străzilor ce separă orașul Bender de satul Varnița.
Acțiunile descrise nu reprezintă altceva decât un nou act de restricționare a liberei circulații în Zona de Securitate și de sfidare deschisă a documentelor de bază ale operațiunii de pacificare.
Cristina Parfeni