TOP. Cele mai bune țări în care să fii mamă

TOP. Cele mai bune țări în care să fii mamă

Norvegia este cea mai bună țară din lume pentru o femeie care vrea să fie mamă, iar Somalia cea mai rea, potrivit unui clasament anual întocmit de organizația neguvernamentală „Save the children” („Salvați copiii”), anunță AFP, potrivit agerpres.ro.

România se află pe ultimul loc dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, situându-se pe poziția a 66-a în clasament, după Turcia și înainte de Trinidad și Tobago.

Statele Unite, locul 33, sunt cu mult în urma țărilor scandinave care domină tradițional acest clasament referitor la 179 de țări. Clasamentul celor mai bune țări pentru mame se bazează pe o serie de criterii precum sănătatea maternă, educația, nivelul veniturilor și statutul femeilor.

Finlanda, lider anul trecut, ocupă locul al doilea în acest an, iar Australia, poziția a noua, este singura țară din afara Europei situată în top zece. Canada se află pe locul 20, înaintea Franței (23) și a Marii Britanii (24).

Pe ultimele locuri se află țări din Africa: Niger (175), Mali (176), Republica Centrafricană (177), Republicana Democrată Congo (178) și Somalia (179), potrivit cnn.com.

În primele zece țări ale clasamentului, o femeie din 290 își va pierde copilul înaintea vârstei de cinci ani, față de o proporție enormă de una la opt în ultimele zece țări din listă.

TOP 20. Cele mai bune țări în care să fii mamă:

1. Norvegia
2. Finlanda
3. Islanda
4. Danemarca
5. Suedia
6. Olanda
7. Spania
8. Germania
9. Australia
10. Belgia
11. Austria
12. Italia
13. Elveția
14. Singapore
15. Slovenia
16. Portugalia
17. Noua Zeelandă
18. Israel
19. Grecia
20. Canada

Raportul „Save the children” mai arată că Washingtonul bate recordul de mortalitate infantilă printre cele mai bogate 24 de capitale, cu 7,9 decese la 1.000 de nașteri, față de mai puțin de 2 la 1.000 la Praga, Stockholm sau la Oslo.

Aceste date confirmă că bogăția economică a unei țări nu este singurul factor de bunăstare pentru mame. Norvegienii, subliniază președinta ONG-ului, Carolyn Miles, „sunt efectiv bogați, dar investesc această bogăție în sănătatea mamelor și a copiilor și fac din asta o prioritate foarte mare”.

 

Sursa: greatnews.ro

Share