SPPS – la 29 de ani de la fondare, a anunțat despre inițierea mai multor anchete de serviciu
Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) marchează astăzi 29 de ani de la fondare, informează OFICIAL.
„Felicităm toți ofițerii SPPS care își îndeplinesc misiunea cu demnitate, curaj și patriotism. Le mulțumim tuturor angajaților care s-au implicat activ, în ajun de ziua profesională și au donat 260 perechi de încălțăminte de iarnă pentru copiii din familiile social-vulnerabile din satul Otaci, raionul Ocnița. Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei „Încalță un copil pentru iarnă”, implementată de asociația „Ajută un Om””, menționează conducerea SPPS.
Sursa menționează că, cea de-a 29-a aniversare este un prilej potrivit pentru a face totaluri și evaluări, pentru a actualiza prioritățile de activitate ale Serviciului în următorii ani. Totodată, a venit momentul de a reforma instituția, astfel încât aceasta să servească doar interesului național.
„Scopul nostru este să fortificăm capacitățile pentru a crea o instituție care să-și îndeplinească cu dedicație și profesionalism responsabilitățile – un Serviciu în care să aibă încredere cetățenii, iar angajații să fie motivați să devină mai buni și promovați după merite”, mai spune șefia SPPS.
În acest context, SPPS a debutat un proces amplu de analiză a eficienței și funcționalității instituției. Totodată, Serviciul a inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020.
„Prin urmare, în prezent, sunt desfășurate anchete pe următoarele fapte:
- Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).
- Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.
3.Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).
4.Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.
- Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.
- Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.
- Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică (acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan).
- Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.
Actualmente în cadrul SPPS sunt investigate și alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora”, se spune în comunicatul de presă al SPPS.
Potrivit conducerii instituției, fie că sunt lacune legislative, fie că sunt abuzuri comise în serviciu, SPPS are drept scop să împiedice astfel de acțiuni pe viitor, să îmbunătățească imaginea instituției și să încurajeze integritatea și profesionalismul.
Cristina Gurez