La muncă, și de sărbători! Eroii din prima linie sunt mereu la datorie

La muncă, și de sărbători! Eroii din prima linie sunt mereu la datorie

Au lucrat mult și cu dăruire întreg anul, iar sărbătorile de iarnă tot la muncă le vor petrece. Eroii din prima linie sunt mereu la datorie, iar mulți dintre ei vor fi lângă pacienți chiar și atunci când acele ceasornicului vor indica trecerea într-un nou an. Mărturisesc că gândul le va fi mereu la cei dragi pe care, din cauza volumului mare de muncă, îi văd tot mai rar.

Doar un brad împodobit într-un colț de masă le amintește lucrătorilor medicali din secțiile de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” de sărbătorile de iarnă. Cei care lucrează aici sunt prea ocupați ca să-l observe. Principala lor îngrijorare sunt pacienții cu COVID-19, care duc lupta între viață și moarte.

Pentru medicul rezident Ștefan Ciorici, 2020 a fost un an greu și complicat. Doctorul va fi la muncă atât de Crăciunul pe stil nou, cât și pe cel de stil vechi, dar și-ar dori foarte mult să petreacă revelionul alături de băiețelul său de 9 luni și de soția sa. „E trist că de sărbători, de multe ori, nu suntem alături de familiile noastre, dar noi încercăm să vedem partea plină a paharului. Suntem lângă pacienți cărora încercăm să le insuflăm speranța ca de alt an vor petrece alături de familie și rudele lor”, spune medicul.

Extenuată, după o noapte nedormită, medicul Anastasia Tarpan abia așteaptă să meargă acasă. Și pentru ea, 2020 a fost un an complicat. „Sper că 2021 va fi mai bun și mai generos cu toată lumea”, afirmă specialista.

Și medicul chirurg, Elena Gheraș, de la spitalul Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” spune că, în acest an, situația epidemiologică din țară le-a furat lucrătorilor medicali entuziasmul de a se bucura de sărbători. „Din cauza numărului mare de pacienți și a oboselii este mai greu să simți această atmosferă de sărbătoare, deși ne-ar plăcea foarte mult, pentru că ne-ar ajuta să ne distingem puțin. Multe din cunoștințele și rudele noastre sunt infectate cu COVID-19 sau au trecut prin această experiență și acum au complicații”, spune medicul.

Olga Moraru activează în calitate de asistentă medicală la Spitalul „Valentin Ignatenco” de zece ani. A pierdut numărul zilelor de sărbătoare pe care le-a petrecut în spital. „Și de Revelion, și de Paști, și de Crăciun, și de 8 martie… Noi ne-am obișnuit să muncim de sărbători. Este mai greu pentru pacienți, ei suportă mai greu această separare de familie, mai ales copiii”, precizează Olga Moraru.

Asistenta medicală superioară, Iulia Colesnic, recunoaște că nu-i este ușor să stea departe de cei dragi, dar nu regretă alegerea făcută. „Noi am depus jurământul și pentru noi, principalul este să ajutăm pacientul. Sărbătorile mereu trec pe locul doi.”, afirmă Iulia Colesnic.

sursa: msmps.gov.md

Share